Počeo upis, mjesta u bjelopoljskim srednjim školama ima za oko 600 učenika

Upis učenika u prvi razred srednjih škola širom Crne Gore počeo je juče, prijave se podnose elektronskim putem do četvrtka, a mjesta u bjelopoljskim školama ima za oko 600 učenika.

Svršeni osnovci već prvog dana pokazali su veliko interesovanje za bjelopoljsku gimnaziju, ali i Srednju elektro-ekonomsku i Srednju stručnu školu.

Prvi dan upisa ove školske godine u Srednju stručnu školu, prema riječima direktora Semira Balića, bio je mimo očekivanja, jer se za nekoliko sati prijavilo 126 učenika, a škola traži oko 250.

“Do tri sata juče smo imaili oko 126 prijava, tako da je interesovanje zaista veliko, što nas naravno raduje. Najviše prijava je za naš novi smjer – farmaceutski tehničar, tako da je broj onih koji žele da se upišu I veći od traženog. Neki ispunjavaju uslove, ali neki i ne, mi ćemo naravno objavljivati rang liste, a vidjećemo kako će teći upis, jer je ostalo još nekoliko dana”, saopštio je direktor Balić.

On je je istakao da je Srednja stručna škola moderna obrazovna ustanova, koja prateći potrebe savremenog tržišta rada nudi devet obrazovnih profila.

“Pored novog farmaceutskog smjera, tu su i turistički tehničar, prehrambeni tehničar, tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, tehničar drumskog saobraćaja, auto-mehaničar, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, kuvar i konobar,  prodavac i pekar. Očekujemo da ćemo za svaki smjer formirati po jedno odjeljenje od 28 učenika”, rekao je direktor Srednje stručne škole, napominjući da će oni koji budu upisani biti u obavezi da na početku školske godine donesu dokumenta sa prijavom.

Interesovanje za Srednju elektro-ekonomsku školu veće je ove nego prethodne godine, a samo tokom jučerašnjeg dana elektornskim putem prijavilo se oko 135 učenika, saopštio je direktor te obrazovne ustanove Miodrag Bato Ivezić.

“Tokom jučerašnjeg dana imali smo zaista veliki broj prijava, interesovanje je gotovo podjednako za sve smjerove, tako da je ostalo još 5 do 10 slobodnih mjesta za svaki obrazovni program”, kazao je Ivezić.

Direktor Srednje elektro-ekonomske škole podsjetio je da nude više obrazovnih programa i to:  elektrotehinčar računarskih sistema i mreža, elektrotehničar energetike, elektrotehničar za web i mobilne aplikacije, elektroinstalater-monter elektronske komunikacione infrastrukture, autoelektričar, ekonosmki tehničar, pravno/administrativni tehničar i administrator.

Ivezić je napomenuo da su  kriterijumi za upis nepromijenjeni, pa je bodovni prag i dalje 48 bodova za četvorogodišnje školovanje.

“U slučaju da neko od učenika ima problem  prilikom elektronske prijave, može se obratiti našoj upisnoj komisiji”, dodao je direktor Ivezić.

U Gimnaziji “Miloje Dobrašinović” i ove godine ima mjesta za oko 140 svršenih osnovaca. Direktor te škole, Nebojša Rovčanin, saopštio je da je već upisano oko 100 učenika.

“Juče je počeo upis,  sve ide planiranom dinamikom, već je upisano oko 100 učenika, a to su uglavnom učenici sa odličnim ili vrlodobrim uspjehom. Mi tražimo pet odjeljenja, tako da se nadamo da će interesovanje biti na prošlogodišnjem nivou i da ćemo formirati svih pet odjeljenja”, kazao je Rovčanin.

On je istakao da svi oni koji žele da svoje školovanje nastave u bjelopoljskoj gimnaziji, a nijesu u mogućnosti da se upišu elektronskim putem, to mogu učiniti i lično, dolaskom u školu.

Rovčanin je napomenuo da je bodovni limit za upis 60 bodova, kao i prethodnih godina.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE