RVP: Promovisana drama ,,Zoraj" Rista Ratkovića

Trećeg dana Ratkovićevih večeri poezije, danas je u Kući Rista Ratkovića pdržana promocija njegove drame ,,Zoraj", u okviru programa ,,Lim". 
U drami ,,Zoraj" prepliću se orijentalna mudrost Istoka i racionalistička filozofija Zapada, patrijarhalno nasljeđe i moderni tokovi evropske civilizacije. 
 
Ljubiteljima pisane riječi dramu su predstavili direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić i zamjednik direktora Dragić Rabrenović, dok iz opravdanih razloga promociji nije prisustovala profesorca Sonja Tomović Šundić, koja je pisala pogovor ove drame.
 
U pogovoru Tomović-Šundić navodi da ova drama nesumnjivo predstavlja estetski upečatljivu tvorevinu, tematski, misaono, jezički i žanrovski. 
 
,,Risto Ratković pripada modernističkoj struji u našoj književnosti koja je u simbolima, snovima i nadrealnom pronalazila temelj za svoj nadrealostički manifest. Bio je pjesnik istančanog senzibiliteta, autor osobenih metafora i misaone slike svijeta. Drama ,,Zoraj" zauzima značajno mjesto, idejno i tematski vezujući pisca za glavna strujanja moderne evropske književnosti. Čitanjem drame u prilici smo da još jednom potrdimo da je stvarnost bez umjetnosti mrtva, baš kao što je umjetnost bez stvarnosti neuvjerljiva", navodi u tekstu Tomović-Šundić.
 
 
Predstavljajući dramu, direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, kazao je da nešto najvrjednije što se desilo tokom postojanja ove manifestacije jeste promocija sabranih djela Rista Ratkovića. 
 
,,Ja računam na jedno novo čitanje i tumačenje Rista Ratkovića, naučno stručni skup koji je održan kod nas hrabri me da će do toga i doći. Smatram da ova sabrana djela i planovi za pojedinačne knjige vjerujem da će doći do šire publike, i književne kritike novijih generacija. Ratković zaslužuje detaljnije iščitavanje, čak i naši prijatelji koji su radili pogovore, razmišljaju isto, da je Ratković nedovršen pjesnik. Siguran sam da Rista sada bolje razumiju ove mlađe generacije, tako da računam na novo čtanje i dimenziju djela", podvukao je Musić. 
 
 
Pomoćnik direktora Ratkovićevih večeri poezije, Dragić Rabrenović, kazao je da će drama biti dostupna u okviru sabranih djela. 
 
,,Planirali smo i da će biti posebno svaka knjiga u prodaji za publiku, i sve posjetioce Kuće Rista Ratkovića. Mi smo uvrstili smao dio koji se odnosi na književnost. U narednom periodu ćemo nastojati da se Kuća Rista Ratkovića pretvori u dom, pogotovo za goste , kako bi osjetili njegova djela, i vidjeli u muzeju različite predmete kojima se služio i koje je imao, da napravimo jednu postavku koja će biti njemu posvećena", pojasnio je Rabrenović. 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović
Foto: Vladimir Jelić 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.m
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE