Bjelopoljski kačamak, potoplika i heljdija na festivalu gastronomije u Ljuboviji

U okviru razmjene dva projekta ,,Saradnja i kultura za budućnost’, koji zajednički realizuju udruženja žena  iz  Ljubovije i Bratunca i NVO “Kisele vode” iz Bijelog Polja, u Ljuboviji je krajem septembra organizovan Gastro fest na kojem su predstavljena tradicionalna jela iz ove tri opštine.

Najviše pažnje učesnika privuklo je  pripremanje tradicionalnih jela na licu mjesta, pa su  pored  nadaleko čuvene gibanice koju su pripremali domaćini , učesnici mogli da nauče i kako se  pravi pita od domaćih kora, koje su razvlačile vješte ruke žena iz udruženja “Priroda” i “Maja.

Delegacija NVO “Kisele vode” na čelu sa kuvarom Eldinom Hajrovićem, učesnicima manifestacije demonstrirala je pripremu smočanog kačamaka, potoplike i heljdije. Takodje, prezentovani su i ostali specijaliteti iz našeg regiona među kojima i gurabije, unutma, ikšijaš, domaći džemovi, ajvar, med, slatko, domaća pršuta, lisnati sir i dr.

“Tokom manifestacije učesnice su imale priliku da razmijene recepte, ali, i da povedu dijalog o tome čija je pita  ljepša i ukusnija i ko priprema najsočniju baklavu”, kaže Sabina Ramović, iz NVO “Kisele vode”.

Inače, projekat se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“: unaprjeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Nosilac  projekta je Udruženje žena ,,Maja’’ iz Bratunca (BiH), u partnerstvu sa udruženjima žena ,,Priroda’’iz Bratunca (BiH), ,,Vila’’ iz Ljubovije (Srbija) i NVO Kisele vode iz Bijelog Polja (Crna Gora).

 

 

Izvor i foto: NVO “Kisele vode”

Tekst uredila: Tanja Dangubić

Tekst objavila: Sanida Kajević