Otvorena izložba fotografija „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“

U galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba fotografija „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“ nastala kroz istoimeni projekat koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore. Izložba je realizovana u skladu sa mjerama i preporukama NKT-a zbog čega je prisustvo bilo ograničeno na 20 osoba.

Izložbenu postavku čini 30 od 150 fotografija koje se mogu naći u publikaciji i na web sajtu, a koje su nastajale tokom dužeg perioda, kaže Željko Đukić, jedan od autora fotografija. 

“Kroz višemjesečni rad uspjeli smo da napravimo preko 2 000 fotografija od kojih smo izvršili selekciju, i u štampanoj publikaciji izdvojili oko 150. Cilj nam je da okom kamere zabilježimo život na selu, običaje, kulturu i tradiciju koja se baštini i prenosi sa koljeno na koljeno i sve to sačuvamo za buduće generacije. Takođe, želimo da na ovaj način predstavimo selo i mogućnosti koje nudi, kao važan turistički potencijal”, kaže Đukić. Dodaje da su za bogatu zbirku fotografija osim njega zaslužni i Amer Ramović, Slavko Kojović i Adis  Softić.

Akademiski slikar i umjetnički direktor Centra za kulturu, Dražen Konatar, podsjetio je da je Crna Gora  država raznolike kulture, jer se zbog specifičnog geografskog položaja  nalazi na raskrsnici istoka, što je rezultiralo  bogatim kulturnim nasljeđem.

 

 

Saopštenje i foto: NVO Multimedijal Montenegro

Tekst uredila: Tanja Dangubić

Tekst objavila: Sanida Kajević 

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.