Maslovarić: Epidemiološka situacija jako složena, jutros preminula još dva pacijenta

Epidemiološka situacija u Bijelom Polju je jako složena, a samo jutros su od posljedica kovid infekcije preminule dvije osobe, saopštio je sekretar Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, Marko Maslovarić.

Na kovid odjeljenju Opšte bolnice, kako je naveo Maslovarić, trenutno se liječi 28 pacijenata sa potvrđenom kovid infekcijom, a jedan je na respiratoru.

Ipak, Maslovarić ističe da je broj zaraženih u bjelopoljskoj opštini vjerovatno veći od onoga koji saopštava Institut za javno zdravlje, jer se određeni broj građana ne prijavljuje i ne testira.

„Svi podaci govore da se situacija dodatno usložnjava, povećava se i pritisak na naše zdravstvene ustanove i radnike, tako da to zahtijeva pojačanu kontrolu poštovanja mjera“, podvukao je on.

Maslovarić je kazao i da je zato na današnjem, 50. sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, naložen pojačan inspekcijski nadzor, a rukovodiocima kapela i gasluhana dostavljena su i obavještenja o zabrani primanja saučeća i hatara.

„U narednom periodu ćemo sprovoditi kooperativne akcije sa Centrom bezbjednosti, republičkim i lokalnim inspekcijama, a  očekujemo i od građana da shvate ozbiljnost situacije i da poštuju mjere, da pokažu odgvornost i solidarnost“, naglasio je Maslovarić.

Podsjetio je i da su inspekcijske službe u prethodnih nedjelju dana izvršile ukupno 764 inspekcijska nadzora shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a pripadnici Centra bezbjednosti Bijelo Polje podnijeli su tri krivične prijave zbog nepostupanja po mjerama donesenih u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

„Uskoro očekujemo  izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što će dodatno olakšati inspekcijski nadzor“, dodao je Maslovarić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE