Dr Erović: Epidemiološka situacija bolja, razloga za „relaksaciju“ još uvijek nema (video)

Iako je epidemiološka situacija u našoj opštini neuporedivo bolja nego prethodnih sedmica, razloga za optimizam još uvijek nemamo, već je važno da se i dalje pridržavamo preporučenih mjera zaštite, smatra dr Ifeta Erović, specijalista higijene i koordinatorka za vakcinaciju u Domu zdravlja.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, ona je kazala, da smanjenje broja zaraženih uvijek prati izvjesna „relaksacija“ stanovništva, što ponovo, kako smatra, može  dovesti do porasta broja oboljelih.

„Što se tiče brojki koje pratimo u Kovid ambulanti, one su ove nedjelje mnogo bolje u odnosu na prethodnih 15 dana, i to je ono, što nas čini srećnim, i što očekujemo da ta situacija bude pod kontrolom i razlog za zodovoljstvo. Međutim, važno je da sada ne dođe do opuštanja i nepoštovanja preventivnih mjera, jer su one, uz vakcinaciju, najbolji način ka ostvarivanju našeg cilja, i zaštite svih nas ponaosob. Trenutne brojke, koje pokazuju da je mali broj pozitivnih na korona virus i oboljelih, ne bi trebalo da nam budu razlog da se ponašamo komfornije. Naprotiv, baš sada treba da budemo jako odgovorni, i što ozbiljnije poštujemo preporučene mjere, kako ne bi došlo do pogoršanja situacije. Poželjno bi bilo, da se svi uzdržimo od bilo kakvih skupova i nepoštovanja mjera, barem još najmanje mjesec ili dva“, ističe dr Erović.

Doktorka Erović podsjeća, da iako je manji broj zaraženih pacijenata, dosta je onih sa težom kliničkom slikom.

“Poslednjih dana zaista je bio veći pritisak na kovid odjeljenje u Opštoj bolnici i broj oboljelih je bio veći, ali, ne bismo to mogli povezati  sa novim, ili postojećim sojem virusa, jer bi, prije svega, trebalo vidjeti strukturu pacijenata i njihove bolesti koje imaju od ranije, i da li su ta stanja pod kontrolom. Takođe, ima dosta slučajeva, kada pacijenti, iz predostrožnosti da ne obole od infekcije, piju antibiotike i druga sredstva, što je greška. Ne treba to da rade, već je preporuka, da prate zdravstveno stanje, i u slučaju kovid infekcije i na osnovu kliničke slike, a samo po preporuci ljekara, uzimaju terapiju“, savjetuje dr Erović.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE