Zahvaljujući inostranim kreditima crnogorski poljoprivredni proizvodi sve konkurentniji na tržištu (video)

Program podrške Abu Dabi Fonda usmjeren na razvoj poljoprivrede Crne Gore (ADMAS) prezentovan je poljoprivrednim proizvođačima u Bijelom Polju, tokom današnje posjete potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića našoj opštini.

Prezentujući novu kreditna liniju Simović je istakao da će ona doprinijeti konkurentnosti crnogorske poljoprivredne proizvodnje, uvećati izvoz, obezbijediti nova radna mjesta i  proizvode.

“Preostalih 26 miliona dolara biće opredijeljeno u dva pravca. Jedan pravac su krediti od 100 hiljada dolara do million, sa namjerom da obezbijedimo što veću disperziju potencijalnih korisnika ovako povoljnih kredita, a preostali iznos od 16 miliona eura smo opredijelili za kredite od jednog do tri miliona dolara, a u konačnom da stvorimo jednu povezanost primarnog sektora poljoprivrede sa prerađivačkim kapacitetima”, saopštio je Simović.

Cilj programa ADMAS je podrška razvoju i rastu mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iz sektora agroindustrije i proizvodnje hrane kroz podsticaj unapređenja proizvodnih kapaciteta, proširenje proizvodnje, uvođenja novih tehnologija, poboljšanje konkurentnosti, finansiranje projekata od lokalnog, regionalnog i državnog značaja, istakao je na današnjoj prezentaciji predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević.

“Podsticaj razvoja poljoprivrede je jedan od prioriteta Vlade, u tom pravcu Ministarstvo poljoprivrede je obezbijedilo poseban ugovor sa Abu-Dabi fondom, kojim je predviđeno da se u razvoj poljoprivrede uloži 50 miliona eura. Ovaj program ima za cilj da posebno podrži projekte koji doprinose povećanju konkurentnosti domaćeg sektora na domaćem tržištu i povećanju izvoza, putem bolje povezanosti sa sektorom turizma”, pojasnio je Vukčević.

On je istakao da kamatna stopa iznosi 2,50% na godišnjem nivou uz proporcionalan sistem obračuna kamata, rok otplate je do 31.12.2031.godine, a grace period  do 30.09.2019.godine.

Vukčević je podsjetio da je podsjetio da je investiciono razvojni fond od svog osnivanja u crnogorsku ekonomiju uložio preko 620 miliona eura.

“Prošle godine smo plasirali preko 175 miliona, a prema prvim pokazateljima ove godine ćemo sigurno plasirati minimum 200 miliona eura. U poljoprivredu smo do sada uložili blizu 160 miliona eura, a u poslednje dvije godine 55 miliona eura, što govori o tome da shvatamo poljoprivredu kao šansu za biznis i za nova radna mjesta.”, naglasio je predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević.

Opština Bijelo Polje ne duguje poljoprivrenicima nijedan euro, ni po jednom osnovu, a i u budućnosti će još dinamičnije dati podršku razvoju poljoprivrede, istakao je danas predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

“Sve prethodne mjere su u potpunosti isplaćene,a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu. Nedavno smo usvojili i Program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju sa 24 mjere, što je još jedan pokazatelj da brinemo o seoskom području i o domaćinima koji žive u ruralnim područjima”, rekao je Smolović i naglasio da će otvorenost opštinskih organa prema svim građanima biti prioritet u funkcionisanju Opštine.

Uručena rješenja o dodjeli podrške poljoprivrednim proizvođačima

Mnistar Smović zajedno sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem uručio je danas i 95 rješenja poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, koji su dobili bespovratnu podršku u iznosu od 50 % za nabavku mehanizaciju, što je kako je kazao Simović skoro duplo više u odnosu na prošlu, kada je ih je bilo 57.

Takođe,  rješnja o dodjeli podrške uručena su i proizvođačima koji su ostvarili to pravo po nedavno zaključenim javnim pozivom za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka.

“Poziv za nabavku mljekarske opreme, odnosno nabavku laktofriza i muzilica, realizovan je sa ciljem da se stvore pretpostavke za olakšan rad našim domaćinima na farmama i kako bi obezbijedili uslove za poboljšanje kvaliteta mlijeka”, naveo je i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Rješenje o dodjeli podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka i za nabavku mehanizaciju uručeno je i Branku Joksimoviću, koji je istakao da je zahvaljujući brojnim programima podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uspio da unaprijedi svoje gazdinstvo.

“Sada smo dobili laktofriz, pa mlijeko ne moramo više hladiti na tradicionaln način – hlađenje u koritima i kantama, tako da će sada i kvalitet mlijeka biti bolji”, kazao je Joksimović.

Javni poziv za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka iskoristio je i Ranko Leković.

“Dobio sam muzilicu, što će mi svakako olakšati rad i sigurno ću opet iskoristiti programa podrške koji nam se pružaju”, rekao je bjelopoljski poljoprivrednik Leković.

Simović: Ključ uspjeha je saradnja

Tokom radne posjete Bijelom Polju ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović  poručio je da samo zajedništvo poljoprivrednih proizvođača, Lokalne  samopurave, Vlade i resornih ministarstava može našu zemlju voditi putem daljeg napretka.

“Konačno svo to zajedništvo mora da bude smješteno u optimalni državni okvir, jer samo tako možemo  koračati putem zajedničkih uspjeha  i dostići  evropske ciljeve koji su najbolja garancija  novog i boljeg kvaliteta života”, zaključio je Simović.

Tokom radne posjete  Bijelom Polju, Simović je obišao mljekaru Milka MDK, pekaru Gross Trade, farmu Franca, kao i gazdinstvo poljoprivrednog proizvođača Rešada Hasanovića u selu Dobrakovo.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić i Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE