Počela realizacija projekta ,,Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom”

Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom u partnerstvu sa Nevladinom organizacijom ,,Ennisa” počelo je implementaciju projekta ,,Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom”, koji će trajati narednih osam mjeseci.

Koordinator projekta, Velizar Božović, na današnjoj pres konferenciji je kazao, da je jedna od ključnih aktivnosti projekta potpisivanje memoranduma o saradnji između Udruženja i  Doma zdravlja Bijelo Polje.

,,Memorandumom će biti uspostavljena intezivnija saradnja, angažovaćemo i  doktora ginekologije, koji će učestvovati u pripremi brošura prevencije protiv raka grlića materice i raka dojke. U okviru projekta organizovaćemo i tri radionice interakitvnog karaktera za žene sa invaliditetom, na kojima će one, od doktora,  saznati sve o simptomima, prevenciji i liječenju bolesti. Takođe, predviđeno je i organizovanje info tribine početkom oktobra, u okviru obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka grlića materice”, istakao je Božović.

Dodao je, i da će tokom trajanja projekta biti odštampano i podijeljeno oko 300 brošura i letaka sa potrebnim informacijama o načinima zaštite reproduktivnog zdravlja, neophodnosti preventivnog djelovanja i obavljanja redovnih pregleda i samopregleda, o bolestima reproduktivnih organa, opisom simptoma, načinom liječenja i slično.

,,Na radionicama će se govoriti o značaju ginekoloških pregleda za zdravlje žene, o tome kako žena da održava intimnu higijenu, kao način prevencije infektivnih bolesti, kako i kada da obavi hormonske i ostale pretrage, te koji su simptomi raka dojke i raka grlića materice”, naglasio je Božović.

Izvršna direktorica NVO ,,Ennisa”, Ermina Guberinić, kazala je da će tokom realizacije projekta animirati svoje članice da prisustvuju tribinama.

,,Članice imamo i u ruralnim područjima, te se nadamo da će i one prisustvovati tribinama i radionicama, kako bi poboljšale kvalitet života. Postići ćemo cilj ako  makar jednoj ženi spriječimo pojavu opake bolesti. Naša organizacija već ima iskustva sa realizacijom sličnih projekata, i nadam se da će ova saradnja biti uspješna”, dodala je Guberinić.

Realizacija projekta ,,Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom”  trebalo bi da doprinese poboljšanju zdravstvenog stanja žena sa invaliditetom, smanjenju smtrnosti od karcinoma grlića materice i dojke, podizanju svijesti i razbijanju  predrasuda šire društvene zajednice, a prije svega osoba sa invaliditetom, o mogućnostima izliječenja ovih bolesti. Ciljevi projekta su i povećana informisanost i znanje žena sa invaliditetom o prevenciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja, podsticanje žena sa invaliditetom na obavljanje redovnih ginekoloških pregleda i samopregleda, kako bi se neka bolest otrkila u ranom stadijumu, ali,  I uspostavljanje i jačanje saradnje NVO sa JZU Dom zdravlja Bijelo Polje.

Projekat ,,Prevencija, najbolji izbor za žene sa invaliditetom” podržan je od strane opštinske komisije za raspodjelu sredstava NVO, u vrijednosti 4.668.00eura.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.