Podjelom eko cegera počela akcija "Čuvajmo prirodu"

Opština Bijelo Polje je danas i zvanično pokrenula kampanju „Čuvajmo prirodu“ na gradskoj tržnici, gdje su dijeljeni eko cegeri kako bi podstakli naše sugrađane da naprave prvi korak u smanjenju korišćenja plastičnih kesa.

Cilj ove akcije koja se realizuje preko Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj i Komunalne policije, u okviru Evropske nedjelje lokalne demokratije je promocija upotrebe cegera i smanjenje korišćenja plastičnih kesa.

"Naša ideja je da smanjimo upotrebu plastičnih kesa, kojih zaista ima previše u upotrebi. Važno je istaći da životnu sredinu i prirodu ugrožavaju oni koji stvaraju divlje deponije i zato moramo raditi na edukaciji i prevenciji građana o ovoj veoma značajnoj temi" - kazao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata ruralni i održivi razvoj, ističući da su pored eko cegera podijeljeni i flajeri o pravilnom odlaganju otpada i zaštiti životne sredine.

U oviru Evropske nedjelje lokalne demokratije sjutra će u saradnji sa ekološkim organizacijama biti zasađene sadnice na Loznicama u mjestu Otoka.

Pod sloganom "Zaštita životne sredine - lokalne zajednice preduzimaju mjere" u Bijelom Polju se obilježava Evropska nedjelja lokalne demokratije čiji je cilj promovisanje i podsticanje demokratske participacije, podizanje svijesti građana o načinu rada lokalnih vlasti, kao i informisanje o mogućnostima učešća u lokalnim procesima donošenja odluka.

Ove aktivnosti Opština obilježava u saradnji sa Savjetom Evrope i Zajednicom Opština Crne Gore.

Bijelo Polje je prva Opština u Crnoj Gori koja se priključila obilježavanju Evropske nedelje lokalne demokratije gradovima iz 49 država, koliko ih je uključeno u ovu inicijativu.

Izvor i foto: bijelopolje.co.me

Tekst objavila: Eldina Bećirović