Projekat “Zdravo starenje” za ljepše i sadržajnije treće doba

Opštinska organizacija Crvenog krsta započela je realizaciju projekta “Zdravo starenje”, čiji je cilj doprinos zdravijem starenju svih generacija u Bijelom Polju, kao i unapredjenje kapaciteta opštinske humanitarne organizacije da realizuje aktivnosti predviđene programskom djelatnošću.

 “Projektom su predviđene brojne radionice, obuka volontera koji će sprovoditi program, promocija  zdravog starenja organizovanjem različitih događaja, kreiranje priručnika sa korisnim preporukama i savjetima,  promocija zdravih stilova života, medicinski pregledi koje će obavljati ljekari, a neće izostati ni zanimljiva druženja i izleti sa učesnicima projekta”, kazali su u Crvenom krstu.

U toj humanitarnoj organizaciji  ističu  da su  za mlade volontere koji su nosioci aktivnosti, organizovali dvodnevni seminar u Pljevljima, na kojem su od nacionalnih koordinatora učili o funkcionalnoj sposobnosti, promjeni ponašanja, neprenosivim bolestima, prevenciji padova i izolaciji, zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i cjeloživotnom učenju, i o svemu drugom, što  značajno utiče  na kvalitet života ne  samo starije već i mlađe populacije.

 “Na prvoj radionici naši stariji sugrađani su imali priliku da saznaju o projektu i osnovama zdravog starenja, da odigraju igrice čiji je cilj bio upoznavanje sa zdravim stilovim života, i nauče više o zdravom starenju.  Takođe,  doktori  Besim Kadić i Jusuf Kadić, učesnicima radionice su kontrolisali krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a savjetovali su ih i o  temama koje se tiču zdravog  starenje i zdravih stilova života”, rekli su u Crvenom krstu, dodajući da će kroz realizaciju ovog projekta povezati i Dom za stare, Dom zdravlja i Opštu bolnicu, a uključiće  i gerentodomaćice, koje će svoja iskustva i znanja  o  radu sa starima, prenijeti  mladim volonterima.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje i kroz ovaj projektat pokazuje da vodi računa o svim kategorijama društva, s posebnim akcentom na starije osobe, a cilj je da starije osobe  budu što duže fizički i mentalno aktivne, te  da duže  budu u svom okruženju. Projekat “Zdravo starenje”, koji će trajati do kraja septembra a finansijski je podržan od strane Medjunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Tekst:Tanja Dangubić

Foto: Arhiva Crvenog krsta

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.