Dan knjige i autorskih prava: Promovisana zbrika poezije “Album za prognane”

Zbrika poezije “Album za prognane”, autorke Rebeke Čilović, promovisana je danas u Kući Rista Ratkovića, u okviru programa obilježavanja Dana knjige.

Djelo sa univerzalnim idejama usmjerenim na stvaranje jednog boljeg svijeta, zapravo  predstavlja album slika ljudske ranjivosti i traganja za smislom života.

Za manje od godinu dana “Album za prognane” je doživio ogroman uspjeh, a pjesnikinja Rebeka Čilović kazala je da je ponosna što je svoju knjigu predstavila bjelopoljskoj publici, koja, kako je istakla, umije da cijeni lijepu pisanu riječ.

“Moja očekivanja su nadmašena, mi sada svi zajedno živimo ovu priču, jer smo vjerovali u poeziju”, istakla je Čilović, dodajući da se radi o angažovanoj i ženskoj poeziji, odnosno zbirci koja se u konačnici tiče žene.

O knjizi “Album za prognane” danas je govorila i recezentkinja Ljerka Petrović, koja je naglasila da iščitavanje pjesama Rebeke Čilović pruža višestruko zadovoljstvo, jer je u pitanju poezija bogate metaforike i složenog jezičkog izraza.

 “Radi se o modernoj poeziji, koja čak zahtijeva i jedan proces otključavanja, tumačenja određenih motiva. U prvom ciklusu pjesama nižu se različite životne situacije i motivi – od onih u kojima lirski subjekat svoju intimu ogrće plaštom neuhvatljivosti kroz koji provijavaju tragovi ljubavi, ranjivosti, izdaje, prolaznosti, nedovršenih snova, traganja za vlastitim identitetom, do onih u kojima je zaustavljeno vrijeme i uhvaćen trenutak ljudske nemoći, poraza, bolne ogoljenosti duše i tijela, straha i pomjerenih etičkih normi”, rekla je Petrović.

Recezentkinja je kazala da drugi dio zbirke “Album za prognane”, koji čini deset pjesama, zapravo produbljuje motive, kao i da se javljaju i socijalni u kojima se osjeća privrženost malom običnom čovjeku.

“Svi ti motivi zapravo predstavljaju sliku svijeta koji se ogleda u oku lirskog subjekta, naizgled rasuti dijelovi koji sklapanjem čine šareni mozaik žvota. Na prvi pogle hermetične, sa mnoštvo kontrasta i nadrealnih slika, pjesme Rebeke Čilović na kraju mogu da se svedu na životne situacije koje imaju svoja značenja i poruke skrivene ispod kože od devet slojeva”.

U hiperprodukciji pjesnika, knjiga Rebeke Čilović izdvaja sa artikulacijom onoga što je osnova poezije – osvjetljavanje subjekta, kazao je profesor Radoman Čečović.

“Onaj ko pročita ovu knjigu neće moći da se otme utisku kako je egzistencijalna muka transponovana u medij pjesme”, rekao je Čečović na današnjoj promociji, koju je upotpunio i poetski performans Milice Lutovac Marković i Irine Zečević, dok je program vodila Milena Bubanja.

Knjiga  “Album za prognane”, autorke Rebeke Čilović, objavljena je prošle godine u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije, do sada je prevedena na engleski, španski, turski jezik, a radi se prevod i na mađarski jezik.

„Dobra knjiga, dobri prijatelji“

JU Ratkovićeve večeri poezije bogatim programom „Dobra knjiga, dobri prijatelji“, obilježila je 23. april -  Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Pored promocije knjige „Album za prognane“ Rebeke Čilović, u saradnji sa sa NVU “Klub kulture” i osnovnim školama “Risto Ratković” i “Vladislav Sl. Ribnikar”  realizovan je i program „Romska književnost“.

Na Dan knjige i autorskih prava, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić poručio je “Čovjeku je knjiga nabolji prijatelji, iz knjiga učimo i obrazujemo se, knjige nas vode kroz život, zato čitajte”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE