Knjiga “Zlatni čovjek” promovisana u Bijelom Polju

Knjiga “Zlatni čovjek” - priče ispred seoske prodavnice, autora Janka Jelića, promovisana je večeras u Kući Rista Ratkovića.

“Zlatni čovjek”je priča o čovjeku koji još uvijek živi u skladu sa tradicijom i običajima, a susreće se sa novim talasima savremenog doba, modernim i drugačijim.

“Ovim djelom pokušao sam da prikažem snalaženje, odnosno nesnalaženje tradicionalnog čovjeka u novom ambijentu, vremenu i trendovima. Sa svim tim on se bori komikom, fantazijom koju sam proizvodi, a čini mi se da sam zapravo i ja pomalo junak ovih priča i događaja, a to je ono što me je i motivisalo da napišem ovu knjigu”, rekao je Jelić.

O knjizi “Zlatni čovjek” - priče ispred seoske prodavnice, za koju je književnik Janko Jelić dobio nagradu “Radoje Domanović”, govorio je Milorad Durutović, koji je rekao da se ova knjiga mora posmatrati sa više nivoa.

“Svaki moj novi susret sa ovom knjigom je težak jer se ovo djelo mora simultano čitati. Na jednom nivou ta knjiga referiše na političke i društvene mane našeg vremena, a na drugom nivou, koji je po svemu univerzalan, možete čitati jednu savremnu priču o Don Kihotu. Ovo je priča o pobunjeniku koji se u ime pravde upustio u borbu koju će izgubiti, ali krjanji ishod mu nije ni važan, sve dok se bori na strani pravde”, ispričao je književni kritičar Durutović.

On je posebno govorio o smijehu u knjizi “Zlatni čovjek”, napominjući da naše društvo “boluje” od smjehofobije – straha od smijeha.

“To je naš mentalitetski problem i upravo sam večeras kod publike pokušao da razbijem tu predrasudu, koja nije ekskluziva naše kulture, već prati zapadno evropsku tradiciju od Platona i Aristotela do danas”, rekao je Durutović dodajući da smijeh uvijek ostaje kao neka vrsta utjehe, jer, kako je kazao “lakše je smijati se nego plakati, čak i u tim ekstremno teškim situacijama”.

“Zlatni čovjek” ukazuje na brojne moralne izobličenosti i defoirmisane društvene pojave i to kroz komično preuveličavanje, karikaturalnost likova, ironiju, parodiju ili sveopštu karnevalizaciju, pojasnila je na večerašnjoj promociji kritičarka Maja Simović.

“Ovdje se susrećemo sa jednim politički instrumentalizovanim seljacima, likovima koji su potekli iz naše stvarnosti. Na jedan satiričan način Jelić  uz primjese parodiranja negativnih promjena novog, urbanog, potrošačkog i partijskog vremena pokazuje  odnos prema tim nedostajućim vrlinama današnjice”, kazala je Simović.

Promociju knjige “Zlatni čovjek” - priče ispred seoske prodavnice, autora Janka Jelića, organizovala je JU Ratkovićeve večeri poezije, moderator književne večeri bio je Rafet Mulić, a odlomke iz knjige čitao je profesor Radoman Čečović.

Janko Jelić – rođen je 26. septembra 1979. U Šavniku. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i književnost. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Objavljivao radove u više časopisa. Autor je knjige pjesama Pobuna stvari i romana Bilježnica iz preobražaja. Član je Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, kao i Udruženja književnika Crne Gore.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE