Ljepote šumskih predjela kroz video objektiv mladih Bjelopoljaca (video)

Na video konkurs o ljepoti naših šumskih predjela, koji je Centar za preduzetništvo raspisao u okviru projekta ,,Crna Gora, moja zelena domovina 2", pristglo je njih 18, a za najbolji je proglašen video Helene Mihailović.

Drugo mjesto na ovom konkursu, koji je realizovan sa ciljem da se ukaže na važnost očuvanja životne sredine, osvojio je Daris Mustajbašić, a treće Vaslije Šebek.

Goran Joksimović iz nevladine organizacije Centar za preduzetništvo, kazao je da su zadovoljni brojem pristiglih radova, te da je to pokazatelj da su uspjeli da mlade iz Bijelog Polja zainteresuju za temu očuvanja prirode, održivog razvoja i zelene ekonomije.

“Tema konkursa su bile šume, koje su pluća planete i čuvari prirode. Mladi su kreirali 18 video zapisa o ljepotama naših šumskih predjela, danas smo proglasili i najbolje, ali svakako svima čestitam”, rekao je Joksimović.

On je podsjetio da su u okviru projekta ,,Crna Gora, moja zelena domovina 2" obilježili 30 godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, a organizovali su i više akcija pošumljavanja.

“Tokom oktobra i novembra, zajedno sa ekološkim sekcijama OŠ ‘Pavle Žižić’ i Srednje stručne škole organizovali smo akciju sadnje kestena u školskim dvorištima, ali sproveli smo i još nekoliko akcija pošumljavanja. U sve ove aktivnosti smo uključili mlade i drago mi je što zajednički promovišemo tu ideju ekološke države”, istakao je Joksimović iz Centra za preduzetništvo.

Iako se proglašenjem najboljih na video konkursu zavrašava projekat, Joksimović vjeruje u njegovu održivost.

“Misija naše organizacije, između ostalog , jeste i da mijenjamo svijest pojedinca, građanina, odnosno zajednice o značaju održivog razvoja i zelene ekonomije. Tako da se nadam da ćemo nastaviti priču”, dodao je on.

Dvanaestogodišnji Vasilije Šebek, učenik OŠ “Dušan Korać”, osvojio je treće mjesto na video konkursu, a u njegovom zapisu našli su se šumski predjeli Njegnjeva.

“Srećan sam što sam imao priliku da učestvujem na ovom konkursu, s obzirom na važnost teme, ali i zato što volim editovanje i snimanje. Prikazao sam dio lijepih predjela bjelopoljskih šuma, ali i one djelove koje građani uništavaju nemarnim odnosom prema prirodi. Nadam se da sam kroz te primjere podsjetio moje vršnjake, ali i uopšte sugrađane, na važnost očuvanja životne sredine, naših šuma i svega što nas okružuje”, kazao je Vasilije.

Projekat ,,Crna Gora, moja zelena domovina 2" realizovao je Centar za preduzetništvo u saradnji sa NVU Klub kulture, a uz podršku Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Vladimir Jelić