Bol za stradalom bugarskom djecom isti i nakon četrnaest godina

Delegacije gradova Bijelog Polja i Svištova položile su danas cvijeće na Spomenik 12 ruža u Bijelom Polju, u znak sjećanja na 12 bugarskih đaka stradalih u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Lima 2004. godine.

Izražavajući bol za stradalom djecom, koja kao je rekao, ne blijedi  sve ove godine Kristijan Kirilov, predsjednik Opštine Svištov, kazao je da već 14 godina dolazi da se pokloni  mjestu gdje se desila tragedija ali i zahvali Bjelopoljcima na svemu što su za njih uradili.

”Srećan sam što mogu da iskažem zahvalnost bjelopoljskom  rukovodstvu  i građanima za sve što su uradili da spasu našu djecu, dok sam  istovremeno i tužanm,  zbog djece koja su  izgubila život u vodama Lima”, istakao je Kirilov, naglašavajući da su odnosi  između dva naroda i dva grada čvrsti  i prijateljski, te da će takvi ostati zauvijek.

I za ambasadora  Bugarske u Srbiji,  Ratka Vlajkova, svaki dolazak u Bijelo Polje je posebno emotivan i težak, kako je rekao iz dva razloga.

“S jedne strane obilježavamo 14. godišnjicu od stradanja naše djece i bol koju osjećaju roditelji, porodica i prijatelji neće nikada prestati . Dolazeći ovamo,  razmišljao sam od tome da bi danas najstarije stradalo dijete imalo 32 a najmlađe 22 godine, i mnogi od njih bi sad imali svoje poridice i djecu.  Drugi razlog  da se osjećam toliko emotivno je zbog ljudi iz ovog regiona, Bijelog Polja i Prijepolja, i svega onoga što su učiunili da tog 4.aprila 2004. godine iz talasa Lima spasu veliki broj  djece i odraslih. Neizmjerno sam  zahvalan  i na naporu koji čine stanovnici iz ove dvije opštine i svi drugi koji su na naki način povezani sa ovim događajem, da grade i njeguju bliske i prijeteljske odnose između Bijelog Polja i Svištova”, kazao je bugarski ambasador, dodajući da je ubijeđen da će ovaj događaj omogoćuti saradnju ove dvije opštine i u drugim oblastima života, na obostrano zadovoljstvo.

Venceslav Eftimov koji je u nesreći izgubio trinaestogodišnju kćerku Antoanu, kaže da Bjelopoljce i Prijepoljce doživljava kao duhovnu braću, te da je zahvalan zbog onoga što su učinili za njihovu djecu.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u predvečerje 4. aprila, u mjestu Gostun, na dijelu magistralnog puta Bijelo Polje –Prijepolje, nakon što je autobus u kojem  je bilo  48 učenika, uzrasta od 13 do 17 godina, i njihovih nastavnika vraćajući se sa ekskurzije iz Dubrovnika, iz nepoznatih razloga skrenuo sa magistrale i sunovratio se u nabujale vode Lima. Živote je izgubilo 12 đaka.

 

Autorka:Tanja Dangubić

Foto:Darko Braič

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje