Hajduković: Izgrađivali smo ovu državu a sada nemamo ni za koru hljeba

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Članovi bjelopoljskog Udruženja penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima održali su danas sastanak na kojem su iznijeli probleme sa kojima se suočavaju, ali i zahtjev, da im penzija bude 70 odsto od minimalne cijene rade. 

Predsjednik tog udruženja, Marko Hajduković, kazao je tom prilikom da penzija od 150 eura nije dovoljna za pristojan i život dostojan čovjeka.

,,Uputićemo otvoreno pismo predsjednici Skupštine Crne Gore, Danijeli Đurović, premijeru Dritanu Abazoviću, ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću. Mi više nećemo da molimo - sada zahtijevamo da nam se pod hitno povećaju penzije, jer smo na ivici opstanka. Ne treba nam pomoć od 30, 50 ili 100 eura, već da nam penzija bude makar 70 procenata od minimalne cijene rada. Mi smo izgrađivali ovu državu, a sada nemamo ni za koru hljeba”, naglasio je Hajduković.

Ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni, kaže Hajduković, biće prinuđeni da izađu na proteste.

,,Primam penziju od 150 eura, plaćam kredit koji sam podigao 2016. godine zbog liječenja i uz sve to sam podstanar. Veoma je teško, i nekada bih se i odrekao penzije zarad koristi Vlade Crne Gore, a nakon toga bih prosio za koru hljeba”, kazao  je Milisav Smolović, invalid prve kategorije, ogorčen zbog nebrige vlasti prema ovoj kategoriji građana.

I Goran Lješnjak  je kategoričan, da će,  ukoliko im Vlada ne ispuni zahtjeve, pravdu  tražiti na druge načine.

,,Kada smo otišli pod stečaj primali smo 33 eura, u invalidsku penziju sam otišao sa 97 eura, a sada imam 150 eura, što potvrđuje da smo mi najugroženija kategorija”, istakao je Lješnjak.

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović