Novović: Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja i prevenciji bolesti (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Sestrinstvo je jedan od najvažnijih potpornih stubova svakog zdravstvenog sistema, bez kojeg je nezamisliv opstanak svih segmenata zdravstvene zaštite - od zdravlja do bolesti, od dijagnostike do terapije, liječnja i rehabilitacije, od rođenja do palijativne brige.

Posao medicinske sestre je izuzetno odgovoran, orjentisan prema bolesniku i ima za cilj da zdravstveni sistem učini što sigurnijim, kako za bolesnika tako i za one koji pružaju zdravstvenu zaštitu, kazala je Tina Novović, glavna medicinska sestra u bjelopoljskom Domu zdravlja. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, ona je istakla da je zbog toga ustanovljen Međunarodnmi dan sestrinstva, koji se na globalnom nivou obilježava 12. maja, organizovanjem brojnih preventivnih aktivnosti, a ove godine održan je pod sloganom “Medicinske sestre - glas koji vodi“.

Uprkos tome, naglašava Novović, medicinske sestre često bivaju sklonjenje sa strane, iako su prve na koje nailazi pacijent kada dolazi u zdravstvenu ustanovu, i iako predstavljaju ključnu kariku između ljekara i pacijenta.

“Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije medicinske sestre su nosioci posla u zdravstvenom sistemu. Iako prema tim podacima obavljamo 60-70 odsto zdravstvenih usluga,mi smo ipak “nevidljive” u tom zdravstvenom sistemu, a naš dio posla koji nije nimalo zanemarljiv i beznačajan, negdje je u sjeni”, poručila je Novović.

Razloge vidi u činjenici što u našem zdravstvenom sistemu ne postoje standardi ni normativi kada je sestrinska profesija u pitanju.

“Od mediscinske sestre se očekuje da sve zna. Kada jedna mlada sestra nakon završene srednje škole i položenog stručnog ispita dođe da radi, od nje se očekuje da mora da poznaje posao, bez obzira koje radno mjesto pokriva, da pritom ne pohađa dodatnu edukaciju, a u medicini postoje specifičnosti u njezi bolesnika, i nije isto njegovati psihijatrijskog, hirurškog, ili internističkog bolesnika. Međutim, snalaze se tako što dobijaju podršku od starijih medicinskih sestara  sa iskustvom, i onih  koje imaju više ili visoko obrazovanje”, priča Novović.

Ističe, da se značaj medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu tek uočava kada dođe do nekih kriznih situacija, kakve su ratne ili pandemijske, a kakva je bila i nedavna situacija sa korona virusom.

“Tada je čitav svijet bio suočen sa nedastatkom medicinskih sestara i shvaćeno je koliki je njihov značaj. Zbog toga je 2020. godine  Svjetski dan zdravlja-7.april  bio posvećen medicinskim sestrama, a održan je pod sloganom “Podržite medicinske sestre i babice”. Tada je ukazano da medicinske sestre imaju značajnu i ključnu ulogu  ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju primarne zdravstvene njege i zdravstvene njege u zajednici na primarnom nivou, a direktno su uključene i u njegu teških bolesnika ”naglasila je glavna medicinska sestra u bjelopoljskom Domu zdravlja.

Dodaje, da se na globalnom nivou suočavamo sa velikim izazovom i problemom, a to je manjak medicinskih sestara i zdravstvenih radnika, uopšte.

“Procjenjuje se da prem podacima SZO u svijetu ima 27,9 miliona medicinskih sestara/tehničara, a još prije pandemije nedostajalo je 5,9 miliona. Usljed nedostatka medicinskih sestara, Savjet medicinskih sestara procjenjuje da će biti potrrebno blizu 13 milona medicinskih se stara širom svijeta. U narednih 30 godina očekuje se da će 6 miliona medicinskih sestara otići u penziju, pa tako postoji potreba školovanja 5-6 miliona medicinskih sestara. Na nacionalnom nivou, prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, brojimo oko 3.200 medicinskih sestara. Na hiljadu stanovnika imamo pet medicinskih sestara, a po evropskim propisima to bi trebalo da bude 7 sestara, tako da nama nedostaje blizu dvije hiljade medicinskih sestara”, kazala je Novović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Milan Knežević