Koprivica: „Bijelo Polje je najjači kulturni centar u Crnoj Gori kada je u pitanju dramski amaterizam“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RAFIJA BIJELO POLJE

Nova predstava Bjelopoljskog pozorišta “Danilo” po tekstu Dragana Koprivice, u produkciji JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, biće premijerno izvedena sjutra, 18. maja, sa početkom u 20:30 časova.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao autor teksta, Dragan Koprivica, u komadu “Danilo” radi se o sudbini majke Danila Kiša, Milici Dragićević.

“Ja sam lik majke Danila Kiša, Milice Dragićević uobličio na svoj način, uzeo nekoliko elemenata iz sudbine Danila Kiša, njegovog oca i majke i nekih likova iz romana “Bašta, pepeo” a onda sam na tom osnovu ispričao moju priču o krizi nekada složne porodice, gdje dolazi do tragičnog raskola i gubitka emocija oca porodice prema svojoj familiji” kazao je Koprivica.

Govoreći o dugogodišnjoj saradnji sa Bjelopoljskim pozorištem, Koprivica je istakao da Bijelo Polje ima najjači dramski amaterski život u Crnoj Gori te da je to pozorište odavno prevazišlo sve amaterske uzuse.

“To su pravi profesionalci, veliki poznavaoci svoga posla i svaki reditelj koji dođe u Bijelo Polje da radi sa tim ansamblom treba da je počastvovan, jer su bolji od brojnih ansambala profesionalnih pozorišta na Balkanu” kazao je Koprivica.

Autor je takođe ispričao kako je došlo do njegove plodne saradnje sa Bjelopoljskim pozorištem.

“ Godine 2009. u dosta složenim političkim prilikama u Crnoj Gori, tadašnji gradonačelnik Tarzan Milošević mi je na Festivalu dramskih amatera predložio da sljedeće godine radim s bjelopoljskim ansamblom. Na moje pitanje zar to neće donijeti probleme Miloševiću u njegovim političkim krugovima, Milošević je odgovorio: “Samo se Vi prihvatite posla, a ostalo prepustite meni. Nakon toga, Bjelopoljsko pozorište je 2010. i 2012. godine, kad su Centar za kulturu vodili Tufik Bojadžić i Izet Erović, pobijedilo ne samo na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju, nego je odnijelo ubjedljive pobjede i na Festivalu festivala u Trebinju, gdje se takmiče najbolje predstave dramskih amatera sa područja Balkana” istakao je Koprivica zahvalivši se i aktuelnom direktoru bjelopoljskog Centra za kulturu, prof. Milku Kovačeviću.

Umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar je kazao da je predstava”Danilo” uvod u kulturno ljeto Bijelog Polja koje počinje Festivalom dramskih amatera Crne Gore.

“Imaćemo priliku da kroz 51. Festival dramskih amatera odgledamo 12 predstava, a samo Bjelopoljsko pozorište spremilo je tri pozorišna komada, tako da ćemo imati bogat sadržaj ovoga ljeta kada je dramsko stvaralaštvo u pitanju” najavio je Konatar.

Glumica Slađana Bubanja-Merdović je istakla da je “Danilo” druga predstava u produkciji Bjelopoljskog pozorišta u prvoj polovini ove godine i najavila još jednu premijeru.

“Samo u prvoj polovini ove godine Bjelopoljsko pozorište uradilo je tri predstave od kojih smo jednu “Karma koma” imali priliku da vidimo, sa predstavom “Danilo” nastupamo sjutra, a uskoro će biti i premijera  komada “Kovači” Miloša Nikolića koju je režirao Petar Novaković sa kojom ćemo takođe nastupiti na Festivalu dramskih amatera”  najavila je Bubanja –Merdović.

U predstavi igra iskusna ekipa bjelopoljskih glumaca, Slađana Bubanja Merdović, Jusuf Bajramspahić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović i Nela Terzić, uz podmlađeni dio ansambla Mihaila Drobnjaka, Milicu Jeremić i Saru Kurgaš.

Dizajn svjetla potpisuje Vlado Tomović, a scenografiju, dizajn zvuka i izbor muzike Milivoje Mićo Kovačević.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović