Promovisana knjiga aforizama Jasmina Ćorovića

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Večeras je u galeriji Centra za kulturu promovisana knjiga aforizama”Polazeći od sebe” Jasmina Ćorovića u izdanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

“Polazeći od sebe nigdje nijesmo stigli”  samo je jedan od 200 aforizama ovog filozofa po vokaciji koji je kako je kazao, na nagovor prijatelja Kemala Musića, Edina Smailovića i Radomana Čečovića odlučio da objavi knjigu.

Kako je kazao direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić ,Ćorović šaljivim i kritičkim sagledavanjem stvarnosti, te satirom koja ponekad prelazi u sarkazam, ukazuje na neke nedostatke društva ali i upozorava.

 “Jasminovi aforizmi nijesu samo humor, već ima i tekstova koji su kao kratke priče. Andrić je jednom rekao da “treba pisati tijesno, a misliti široko” a upravo tako piše Jasmin Ćorović.On kroz humor i crni humor prikazuje ono što se dešava oko nas, što je svakodnevnica i mislim da je kroz tu formu najteže upozoriti na određene stvari, a njegovi aforizmi su nešto što upozorava, što opominje” istakao je Musić.

Profesor Radoman Čečović je zapisao u recenziji : „.. Jasmin Ćorović misli. Misli, promišlja i domišlja. I ne sprda se. Mada, ne bih se začudio ni diskursu sprdalačkom. Zašto ne. Da čorba bude paprenija. On, taj Jasmin Ćorović, piše aforizme – misleće i promišljajuće. U njima, sažetim do mjere pucanja, stala je esencija kako svijeta  tako i čovjeka“.

Autor je kazao da su doprinos da knjiga izađe dali Kemal Musić i Edin Smailović, Radoman Čečović, Bošnjačko nacionalno vijeće, CEKUM, Mirsad Rastoder i Darko Drljević koji je uljepšao knjigu svojim karikaturama.

“Aforizme sam počeo da pišem još kao student, dosta sam toga napisao, a uz pomoć i sugestije mojih prijatelja evo i objavio. Pored toga što aforizam ima funkciju da nasmije ljude, da ih uveseli, ima i onu drugu ozbiljniju i ništa manje važnu funkciju, a to je da ljude malo “uzdrma” i zapita. ”Polazeći od sebe” je moje glavno pitanje samom sebi, ali želim i drugi da to pitanje postave sebi” kazao je autor. 

Razgovor je vodio Edin Smailović.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović