Starije korisnike programa Crvenog krsta obilazi ljekar

Za starije osobe, korisnike programa za starije iz gradskog i ruralnog područja, opštinski Crveni krst kroz implementaciju programa koje realizuje sa partnerima, obezbjeđuje povremene, preventivne posjete ljekara, koje za cilj imaju provjeru zdravstvenog stanja korisnika i, po potrebi, upućivanje na stručnu pomoć u nadležnim institucijama.

"Opštinski Crveni krst u saradnji lokalnom samoupravom, Crvenim krstom Crne Gore, Ministarstvom socijalnog starana, posebnu pažnju poklanja starijoj populaciju, pa je i ova današnja aktivnost samo jedna u nizu koju sprovodimo, a koja se pokazala kao veoma značajna i za koju su korisnici veoma zainteresovani." - kazao je koordinator opštinskog Crvenog krsta Mašan Živković.

Živković je dodao da se zaposleni trude da kroz brojne programe koje realizuju budu na usluzi korisnicima, da usluge budu blagovremene, da odgovaraju potrebama korisnika, da se zadovolje potrebe koje su njima najvažnije uz praćenje potrebne dinamike i vremena koje njima odgovara.



"Poboljšati položaj starijih sugrađana, štititi njihovo socijalno i zdravstveno stanje, smanjiti socijalnu izolaciju i usamljenost, teret koji starost nosi sa sobom su ciljevi kojima težimo i koje ćemo kroz ovakve i slične aktivnosti pružiti starijim sugrađanima." zaključio je Živković.

Dr Besim Kadić, istakao je značaj ovakvih aktivnosti nakon pandemije koronavirusa, kada starije osobe posebno na ruralnom području naše opštine, zbog straha od Covid 19 virusa, nijesu redovno poslećivale izabranog ljekara i konsultovali se njim.

"Često zaboravljamo da i razgovor sa ljekarom može biti pomoć, posebno starijima koji u samoći i tišini čekaju da ih posjeti gerotodomaćica, pa je realizacija ovih aktivnosti za njih od velikog značaja. Kroz razgovor, osnovni prgled, mjerenje pritiska, nivoa šećera u krvi i sl., uvidom u terapiju koju koriste, stariji sugrađani su imali priliku da mi postave pitanja vezana za svoje zdravstveno stanje, da se informišu o terapiji koju koriste, problemima zdravstvene prirode sa kojima se susreću." - kazao je dr Kadić.

 

Izvor: instagram profil Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje