Otvorena 34. izložba ,,Likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Izložba radova ,,Likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola“, 34. po redu, otvorena je danas u galeriji Centra za kulturu, povodom Međunarodnog dana muzeja – Moć muzeja, u organizaciji Javne ustanove Muzej Bijelo Polje.

Prvu nagradu ravnopravno su podijelile učenice Osnovne škole ,,Braća Ribar“, Teodora Dangubić i Emina Vreva, i Lazar Bulatović učenik OŠ ,,Aleksa Bećo Đilas“.

Drugu nagradu dijele Jelena Minić, OŠ ,,Aleksa Bećo Đilas“, Ajlan Hasanović OŠ ,,Mladost“ i Amina Guberinić, OŠ ,,Marko Miljanov“.

Treću nagradu na ovogodišnjoj izložbi radova ravnopravno dijele Emir Banda, učenik OŠ ,,Dušan Korać“, Ana Cmiljanić iz OŠ ,,Vladislav Sl. Ribnikar“, i Lazar Lazović OŠ ,,9.maj“.

Posebna nagrada za opremljenost i ukupan kvalitet  radova pripala je Osnovnoj školi ,,Aleksa Bećo Đilas“ iz Ravne Rijeke.

Otvarajući izložbu, predsjednik žirija Radun Marsenić je kazao da se na radovima lako prepoznaje talenat učenika i nesebičan trud likovnih pedagoga, a sve u cilju, kako je kazao, kvalitetnijeg obrazovanja i popularizacije likovnog stvaralaštva.

,,Na radovima se naziru začeci eksperisivnog, apstraktnog, impresionističkog kao i poetsko-realističkog  načina izražavanja. Smatram da je ovakav predan rad sa djecom, jedini način i put da kroz obrazovni sistem  i u budućnosti budemo među najboljima. U Bijelom  Polju je oduvijek njegovana likovna kultura i likovno-pedagoški rad, a o tome govori činjenica da se Bijelo Polje može pohvaliti velikim brojem likovnih stvaraoca kao što su Tijana Gordić, Milutin Obradović, Abaz Dizdarević, Dražen Konatar, Božo Šekularac, Luka Joksimović, Mića Rakonjac i drugi“, pojasnio je Marsenić.

Dirketor JU Muzej Bijelo Polje, Željko Raičević, zahvalio je prisutnima koji su podržali ovu maniefsatciju, koja je, kako je naveo, iznjedrila poznata imena u likovnom svijetu poput Abaza Dizdarevića, Mila Obradovića, Luke Joksimovića i drugih.

,,Danas su sa nama samo dva nastavnika, i izražavam žaljenje jer ostali nijesu došli da isprate rad svojih učenika“, istakao je Raičević.

O najboljima je odlučivao stručni žiri u sastavu predsjednik Radun Marsenić, i članovi Luka Joksimović i Radomir Ilić.

Jedan od članova žirija, akademski slikar Luka Joksimović, kazao je da je na konkurs pristigao veliki broj radova, te da je bilo teško dodijeliti nagrade.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić