U Centru u kulturu promovisana knjiga Nikole Belade "Mrak - Jevanđeljski nacionalizam“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Večeras  je u galeriji Centra za kulturu održana promocija knjige istaknutog advokata i pravnika mr Nikole Belada ,,Mrak - Jevanđeljski nacionalizam“.

Razgovor sa autorom vodio je književnik Božidar Proročić, dok je moderator promocije bio građanski aktivista Aleksandar Srdanović.

U samom razgovoru Belada je iznio mnoge teze, pravne nauke i pravne misli čime je svojom knjigom dao gotovo jedinstveni pravni pečat.

„Ja nijesam pisac niti filozof, ja sam pravnik koji je igrom slučaja radeći u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, morao da upozna spomeničko pravo i sa njim državno crkveno pravo, jer sam imao konstantan kontakt sa takvim slučajevima“, kazao je Belada.

On je nizmeđu ostalog naveo da pitanje položaja CPC koja čini, kako je naveo, kontinuiranu identitetsku instituciju na kojoj počivaju temelji Crne Gore, je pitanje kojem se mora sa pravnog aspekta prići ozbiljno.

„Svjestan činjenice da ova i naredna generacija neće ovo smatrati beznačajnim štivom, jer će se za dvadeset godina pojaviti ljudi koji će morati na Balkanu da rasčiste klerofašizam, nacionalizam i ekspanziju teokratskih pristupa u sekularnoj državi“, naveo je Belada.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović