Vrijedna Bjelopoljka Amela Salković već dvije godine uspješno uzgaja cvijeće i ukrasno bilje (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Amela Salković iz bjelopoljskog naselja Potkrajci, već dvije godine bavi se uzgojem cvijeća. Ljubav prema ukrasnom bilju pretvorila je u porodični biznis, pa danas njena bašta broji na hiljade zasada raznog cvijeća.

Gostujući u emisiji „Vrijedne ruke“, Radija Bijelo Polje, Salković je kazala da je vremenom širila proizvodnju, a danas uživa u svom svijetu, okružena mnogobrojnim biljkama.

Ipak, kako je istakla, uzgoj cvijeća je jako težak posao,  jer biljke zahtijevaju veliku njegu i pažnju.

„Uzgojem cvijeća se bavim već dvije godine, a to je zapravo bila ideja mog muža, jer sam ja bila malo skeptična, s obzirom na to da sam znala  da je to zahtjevan posao. Ipak, danas sa ponosom mogu reći da sam uspjela, jer moje cvijeće kupuju kako Bjelopoljke i Bjelopoljci, tako i ostali iz crnogorskih gradova, ali i iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, kazala je Salković.

Iako je na početku, zbog nedostatka mehanizacije, bilo teško, Salković je kazala da danas mnogo lakše funkcioniše, a ima i pomoć svoje porodice.

„Iz dana u dan, iz mjeseca u mjesc, posao je napredovao, uspjeli smo da kupimo i mašinu za sijanje, jer sam ranije sve morala ručno – prvo sam sadila u kutije, pa poslije pincetom u male kontejnere, da bi ih na kraju presađivala u čašice i tako ih pripremala za tržište. Sada je uz pomoć mehanizacije mnogo lakše, ali mi svakako treba pet ili šest sati dnevno da bih uspjela da bar dvije, tri hiljade sjemenki posijem“, ispričala je ona.

Petunije, begonije, muškatle, mini ruže, bile su aktuelne i ove sezone, a uskoro će Salković početi i sa sadnjom jesenjeg cvijeća.

„Posla ima tokom čitave godine, sada sam radila sezonsko cvijeće-više vrsta, a  planiram da krenem i sa jesenjom proizvodnjom, pa onda i osmomartovskom. Ipak, da bi sve to bilo uspješno, pored postojećeg plastenika, potreban mi je još jedan, tako da sam aplicirala preko lokalnog sekretarijata, ali i resornog ministarstva, jer sam registrovana kao poljoprivrednik, s obzirom na to da pored cvijeća, prodajem i rasade paprika, paradajiza, tikvica, patlidžana... Nadam se da ću dobiti taj plastenik, ali svakako planiram da uradim i grijanje, zbog zimskih mjeseci, jer već u januaru počinjem da sadim, da bi cvijeće stiglo za sezonu“, istakla je Salković.

Cvijeće nabavlja iz Holandije, a zemlju, čašice i ostalu opremu iz Srbije, jer, kako je istakla mnogo je povoljnije, a subvencija za uzgoj cvijeća i nema.

„Ovaj posao zahtijeva konstantna ulaganja, a nema pomoći i podrške, iako je nas koji se bavimo uzgojem cvijeća, posebno na sjeveru, jako malo. Takođe, da bi se bavili uzgojem cvijeća, mora se raditi i na edukaciji, jer svako zahtijeva drugačiji tretman, više sunca, vode i slično... Ipak, ja uspijevam da naučim dosta i putem interneta i zaista se trudim kako bih bila što uspješnija“, kazala je Salković.

Cvjetne rasade, kako je istakla, prodaje na svom imanju, a kako bi proširila tržište, planira i da učestvuje na sajmovima cvijeća, posebno onom koji se održava u Sloveniji.

Cijene su pristupačne, pa svi koji žele da svoj dom, baštu ili terasu obogate i oplemene cvijećem, mogu ga pronaći upravo kod vrijedne Bjelopoljke, Amele Salković.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić, privatna arhiva

Video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević