Opština će dodijeliti 17 plastenika bjelopoljskim poljoprivrednim proizođačima

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Opština Bijelo Polje, posredstvom Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, dodijeliće 17 plastenika poljoprivrednim proizođačima sa teritorije naše opštine, saopštio je za Radio Bijelo Polje rukovodilac sektora za održivi razvoj, Vasko Radović.

On je istakao da se plastenici dodjeljuju u okviru mjere 1.4 Programa mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja za 2022. godinu, koji je usvojila Skupština opštine Bijelo Polje,  a na osnovu javnog poziva, koji je bio raspisan u periodu od 30. maja do 15. juna.

“U ovom roku je podneseno je 66 zahtjeva, a Komisija, koju je formirao Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj, razmotrila je sve zahtjeve, terenski obišla i po svakom predmetu fromirala dokumentaciju. Izbor kandidata se vršio na osnovu opadajuće rang liste, a bodovalo se više kriterijuma i to –podnosilac zahtjeva već posjeduje plastenički prostor pod zasadom od 100m2 - 200m2, odnosno 1-3 plastenika, podnosilac je osoba ženskog pola, osoba sa 40 i manje godina starosti, podnosilac u užoj porodici ima pet i više članova, u užoj porodici ima nezaposlenih punoljetnih članova porodice, bez dodatnih primanja”, podsjetio je Radović, koji je bio i predsjednik Komisije za kontrolu i provjeru osnovanosti zahtjeva.

Uz zahtjev, kako je napomenuo Radović, neophodno je bilo, između ostalog, dostaviti i dokaz o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava ili rješenje o registrovanom poljoprivrednom proizvođaču, kao i posjedovni list nepokretnosti na kojem će se plastenik nalaziti.

“Komisija je u petak završila bodovanje i lista se nalazi na zvaničnom sajtu Opštine, ostavljen je rok od osam dana za eventualnu žalbu i prigovor, nakon čega ćemo sklopiti ugovor sa dobitnicama, a potom, u roku od 30 dana, u skladu sa javnim pozivom za nabavku plastenika, izvršiti i raspodjelu krajnjim korisnicima”, saopštio je rukovodilac sektora za održivi razvoj.

Istakao je i da je za ovaj vid podrške poljoprivrednim proizvođačima izdvojeno 40 hiljada eura.

“Riječ je o kvalitetnim plastenicima,  metalne konstrukcije, površine 100 kvadrata, sa sistemom za navodnjavanje – kap po kap. Siguran sam da ćemo realizacijom ove mjere unaprijediti održivu proizvodnju povrća na rualnom području, seosku infrastrukturu, ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, popraviti životni standard stanovnika sa ruralnog područja i zaustaviti depopulaciju sela”, zaključio je Radović.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP, agroklub