Ministar Adrović obišao ustanove socijalne zaštite u Bijelom Polju, resorno ministarstvo će pružiti neophodnu podršku

Ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, boravio je danas u radnoj posjeti Bijelom Polju, tokom koje je obišao rekonstruisani dio Doma starih, Centar za socijalni rad, kao i Malu grupnu zajednicu.

Nakon sastanka sa rukovodstvom tih ustanova, ministar Adrović je poručio da će resorno ministarstvo, u skladu sa svojim mogućnostima, učiniti sve kako bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje svih ustanova socijalne zaštite.

On je zahvalio fondaciji Hemiias, na čelu sa humanistom Hajrizom Brčvakom, zahvaljujući čijoj donaciji od 40 hiljada eura je i rekonstruisan prvi sprat Doma starih Bijelo Polje.

„Ovo prilikom želim da zahvalim u svoje lično i u ime Ministarstva rada i socijalnog staranja na ovoj značajnoj donaciji, zahvaljujući kojoj je kompletno rekonstruisan prvi sprat Doma starih Bijelo Polje, čime su se obezbijedili bolji uslovi za boravak korisnika“, istakao je ministar rada i socijalnog staranja, dodajući da se nada da će ovaj primjer slijediti i drugi, koji su u mogućnosti da daju svoj doprinos zajednici.

Ministar Adrović je sa direktorom Doma starih Bijelo Polje, Radosavom Nišavićem, razgovarao i o drugim problemima sa kojima se suočava ova ustanova, a obećao je i pomoć, kako bi oni bili riješeni.

„Razgovarali smo i o problemima koji su naslijeđeni iz ranijeg perioda, a koji su finansijske prirode, tako da imaju dugove prema određenim dobavljačima, pa ćemo mi  u skladu sa našim mogućnostima pokušati da servisiramo prije svega taj problem, kako bi bjelopoljski Dom starih nesmetano funkcionisao“, poručio je ministar.

Direktor Doma starih, Radosav Nišavić, zahvalio je ministru Adroviću na posjeti, ali i kompaniji Hemiias.

„Fondacija Hajriza Brčvaka donirala je 40 hiljada eura našoj ustanovi, što smo utrošili na uređenje prvog sprata. Prošlo je već 12 godina od otvaranja Doma, tako da su podovi prilično dotrajali,  bilo je otežano kretanje korisnika, posebno onih koji koriste kolica, tako da je bilo neophodno rekonstruisati ih. Naravno, ima još dosta toga da se renovira i uredi, ali u svakom slučaju ovo je veliki korak i jako smo zahvalni na pomoći“, kazao je direktor Nišavić.

Istakao je i da Dom starih Bijelo Polje otežano funkcioniše, zbog duga koji iznosi 350 hiljada eura.

„Funkcionišemo u otežanim uslovima, zbog naslijeđenih dugova, a struktura plaćanja od strane korisnika je takva da uplate ne mogu da pokriju sve obaveze grijanja, struje, hrane, pa nam na mjesečnom nivou nedostaje oko 20 hiljada eura. Uz sve to,  ukupan dug z Doma starih je 350 hiljada eura, od čega se najviše duguje kompaniji Franca, preko 200 hiljada, ali se nadam da ćemo i taj problem uspjeti da riješimo“, naveo je direktor Doma starih.

Podsjetio je i da je kapacitet Doma starih 200 smještajnih jedinica, a trenutno imaju 165 korisnika.

„Uprkos svim problemima, naši zaposleni ulažu maksimalne napore kako bi sve potrebe korisnika bile zadovoljene i zaista je to vrijedno pohvale“, dodao je Nišavić.

Irfan Husović iz kompanije B2B,  napomenuo je da je fonadcija Hemiiasa, pored donacije u vidu građevniskih radova, obezbiejdila i pakete hrane, vrijedne 7 hiljada eura.

„Fondacija Hemiias će nastaviti i dalje da pomaže Dom starih, kako bi onim najstarijim sugrađanima omogućila bolje uslove za život“, dodao je Husović.

Podsjetimo, ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, sastao se danas i sa rukovodstvom Centra za socijalni rad, koji se, kako je kazao, sauočava sa problemom manjka radnika, ali i prostornih kapaciteta.

„Svi centri za socijalni rad, pa tako i bjelopoljski,  imaju povećan obim posla, a imaju isti broj zaposlenih, pa ćemo na nivou ministarstva dati svoj doprinos, kako bi se povećao broj zaposlenih koji bi mogli na optimalan način odgvoriti svim zahtjevima građana“, kazao je Adrović.

Nakon posjete Maloj grupnoj zajednici, ministar rada i socijalnog staranja kazao je da se ključni problem ove ustanove odnosi na smještajne kapacitete.

„U Maloj grupnoj zajednici trenutno imamo osam korisnika, što je optimalan broj, ali zahtjeva ima više, pa su uspjeli da obezbijede još dva mjesta. Međutim, to i dalje nije dovoljno,  a moraju se ispoštovati i standardi koji su propisani za tu vrstu ustanove, tako da ćemo i mi uraditi ono što je do nas“, poručio je ministar.

Autorka i foto: Sanja Dulović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE