Ojačati saradnju sa Turskom u oblasti kulture

Saradnja između Bijelog Polja i Turske, naročito u oblasti umjetnosti i kulture, u narednom periodu će se dodatno ojačati i produbiti, zaključeno je na sastanku predsjednika Opštine Petra Smolovića i predsjednika SO Abaza Dizdarevića sa delegacijom iz Turske, koju je predvodio ambasador Galip Serhat.

Čestitajući predsjedniku Smoloviću na izboru za funkciju predsjednika opštine, ambasador Galip Serhat poručio  je da će Bijelo Polje i u budućem periodu biti u fokusu djelovanja Republike Turske.

“Ova posjeta je jako važna za nas, naročito u pogledu dalje kulturne saradnje između Bijelog Polja i grada Edirne, odnosno Crne Gore i Turske. Već smo dogovorili na koji način ćemo dalje sarađivati i zasigurno je da će te biti jako plodna saradnja, a mi ćemo uvijek biti na raspolaganju i bićemo tu da pomognemo, kada god to bilo potrebno”, istakao je ambasador Serhat, na konferenciji za medije.

Umjetnost je ono što najbolje i najbrže povezuje sredine, a to je potvrdila i današnja posjeta delegacije Republike Turske, istakao je danas predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević.

“Danas smo razmatrali mogućnosti produbljivanja saradnje, ali ovog puta sa novim aspektom i u novom kontekstu. Takođe, tema našeg sastanka bila je i realizacija potencijalnih edukativnih, zdravstvenih i svih drugih mogućnosti koje Turska nudi Crnoj Gori, kao i mi njima, tako da vjerujem da će odnosi ne samo našeg grada, već i države sa Turskom u budućnosti biti mnogo kvaliteniji”, naveo je Dizdarević.

Iako je fokus razgovora bio na nastavaku dosadašnje saradnje na kulturnom nivou, na sastanku je bilo riječi i o drugim oblicma saradnje Bijelog Polja i Turske i to posebno na ekonomskom planu.

“U jednom prijateljskom i otvorenom razgovoru mi smo sagledali sve ono što smo do sada zajednički uradili i postigli, a naravno apostrofirali smo i planove naše buduće saradnje, kako na kulturnom, tako i na ekonomskom planu”, saopštio je predsjednik Smolović nakon sastanka.

Osim protokolarnih susreta, delgacija Ambasade Republike Turske na čelu sa ambasadorom Serhatom Galipom, guvernerom grada Edirne Gunajem Ozdemirom, predstavnikom Uni Trakija Mustafom Hatiplerom, kao i direktorom organizacije Bakušet Balkan Salihom Senolom, obišla je i brojne kulturne znamenitosti Bijelog Polja, a večeras  će u galeriji Centra za kulturu biti upriličeno otvaranje izložbe-Internacionalni likovni susreti, u okviru koje će biti izloženi radovi balkanskih umjetnika sa kolonije u Edirneu, medju kojima su i naši, crnogorski, istaknuti umjetnici.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE