Balkanski umjetnici oslikali ljepote turskog grada Edirne

Izložba slika balkanskih umjetnika -Internacionalni likovni susreti, otvorena je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Slike čak 27 balkanskih umjetnika sa kolonije u Edirneu, medju kojima su i naši, crnogorski, istaknuti umjetnici, na različite načine oslikavaju ljepotu i bogatstvo turskog grada Edirne.

Otvarajući izložbu guverner grada Edirne, Gunaj Ozdemir, istakao je da ona zapravo predstavlja most između dva grada, odnosno dvije države.

„Sproveli smo projekat koji je okupio ljude iz različitih krajeva svijeta, naročito one sa Balkana. Umjetnici su na platna prenijeli sve ono čime je Edirne bogat. Svi umjetnici, koji su bili dio ovog projekta, dolazili su kod nas u Edirne čertiri puta i ono što su vidjeli tamo pretočili su u umjetnička djela, koja su poklonili našem Univerzitetu i gradu“, kazao je večeras guverner Ozdemir.

O izložbi Internacionalni likovni susreti govorio je i predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, koji je rekao da zapravo ova umjetnička djela prikazuju grad Edirne kroz monumetalna istorijska zdanja koja i danas krase taj carski grad u Turskoj i to kroz sva četiri godišnja perioda.

„Svi umjetnici su na neki način dali ekspresiju onoga što Edirene sadrži u kulturološkom i arhitektonskom smislu, a na slikama se mogu vidjeti i pejzaži tog predjela, kao i neki tradicionalni sportovi“, kazao je Dizdarević, ističući da je ovaj projekat od velike važnosti za povezivanje cijelog Balkana i umjetnika.

Podsjetimo, ranije danas delegacija Ambasade Republike Turske sastala se sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i predsjednikom SO Abazom Dizdarevićem, a na sastanku je dogovoreno da se  saradnja između Bijelog Polja i Turske, naročito u oblasti umjetnosti i kulture, u narednom periodu dodatno ojača i proširi.

Autorka: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE