Promocija REFESTICON-a i zbirke Trium reginarum na festivalu u Istri

Na sedamnaestom izdanju istarskog Festivala fantastične književnosti koji se održava u Pazinu 31.8 i 1.9. biće promovisan crnogorski REFESTICON iz Bijelog Polja i nova zbirka kratkih priča Trium reginarum.

Promocija u državama u oruženju je jedna od aktivnosti u sklopu projekta koji sprovodi Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, kaže direktor radija i organizator festivala Dragić Rabrenović.

"Na partnerskom festivalu koji se održava u središtu Istre, u Hrvatskoj, predstavićemo program festivala i novo izdanje zbirke kratkih priča autora iz regiona", navodi Rabrenović, izražavajući zahvalnost organizatorima na pozivu i prilici da se još jednom predstave u gradu knjige.

"Brojnim ljubiteljima fantastične književnosti i autorima iz regiona ćemo predstaviti 12 dosadašnjih festivalskih izdanja i zbirku o tri vladarke, o kojima su priče pisali i neki od učesnika ovogodišnjeg festivala u Pazinu", kaže direktor Radija Bijelo Polje. On je podsjetio da je očuvanje kulturne baštine i njena promocija i valorozacija, nit koja dodatno povezuje FFK u Pazinu i REFESTICON. "Imamo isti koncept koji smo dogovorili i na tim osnovama uspostavili uspješnu saradnju. Organizatori i književnici iz Hrvatske dolaze kod nas i mi idemo kod njih kako bi se učvrstila saradnja u kulturi", napominje Rabrenović, koji je više puta učestvovao na festivalima u Hrvatskoj kao pisac i kao organizator.

On je dodao da je ovo trinaesta zbirka koja nosi simboličan naziv "Priče o Pazinu" i da je od 2006. godine svako izdanje bilo posvećeno nekoj temi značajnoj za Istru.

Posebno je naglasio da je veoma značajno što se u knjizi našla i priča mladog pisca iz Crne Gore podgoričanina Marka Vujovića koji je ponikao na festivalu u Bijelom Polju.

Za Radio Bijelo Polje Mirko Grdinić organizator FFK u Pazinu kaže da je ovogodišnji program koncipiran tako da se promoviše festivalska zbirka fantastične književnosti i nova izdanja partnerskih festivala i poznatih autora iz regije.

"Osim književnosti promovisaćemo i kulturno-istorijske znamenitosti i turističke potencijale Pazina i okoline i omogućiti prijatnu atmosferu za druženje pisaca iz država okruženja. Osim u pazinskom kaštelu promocije će se održavati i u Kući za pisce, a učesnici će imati priliki da obiđu poznatu Pazinsku jamu i druge znamenitosti u okolini", naglašava Grdinić.

U zbirci "Priče o Pazinu" objavljeno je 14 priča i to: Trinaesta zbirka kratkih SF& F priča pazinskog Festivala  fantastične književnosti zvat će se “Priče o Pazinu”, a u nju su nakon provedenog natječaja uvrštene sljedeće priče sljedećih autora: ”ANZIP”(Danijel Bogdanović), “Božanski Orko” (Vanja Spirin), “U Pazin !” (Darko Macan), “Biska”(Tihomir Jovanović Tika), ”Prva posjeta poznatog pisca Pazinu“(Marko Vujović), “Sedmi pečat”(Dalen Belić), ”Procjep ovisnosti”(Maja Škvorc), “Manji potresi”(Milena Benini), ”Vilinski kontejneri” (Saša Šebelić), ”Ples mrtvaca” (AnaCerovac), ”Poslednji bogovi na zemlji” (AdnadinJašarević), ”Ondje gdje rastuperunike” (GoranaDružeta), ”Gustav”(PaulaMuža) i “DarPazina” (EmaFančović). Autor naslovnice ove zbirke, kao i većine dosadašnjih je Mario Rosanda Ros. 

 

Autorka: Eldina Bećirović 

Foto: Arhiva RBP