Dragan Popadić - istinski zaljubljenik u umjetnost poezije (video)

Po obrazovanju i profesiji novinar, po uvjerenju borac za pravdu, po izboru šahista, ali po opredjeljenju poeta, Dragan Popadić, promovisao je sinoć u Bijelom Polju novu zbirku poezije “Svakodnevno kada mrem“.

Iako bjelopoljskoj publici poznat kao fantastičan pisac kratke priče, Popadić je svojim stihovima sebe sinoć predstavio kao istinskog zaljubljenika u umjetnost poezije.

“Svakodnevno kada mrem“, zbirka sačinjena od 57 pjesama, podijeljenih u sedam cjelina, sažima one najljepše stihove koje je Popadić ispisivao prethodnih 20 godina.

O ovom novom književnom ostvarenju Popadića sinoć je govorio direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, koji je kazao da iako naslovom “Svakodnevno kada mrem“ zbirka aludira na umiranje i smrt, da je ona zapravo rađanje pjesnika čiji stihovi će zabljesnuti poput plamena koji isijava sa naslovne strane vizuelno, ali i sa stranica koje je poklonio svojim čitaocima na uvid.

“Osim toga što je naslov fokusiran na temu smrti kao konačnog ishoda, zapravo je i naznaka za ulazak u svijet mašte, onostranog i fantazije, koji Popadić ispisuje svojim stihovima. Svakodnevno umiranje podrazumijva i svakodnevno rađanje, poput feniksa ili žar ptice poznatih iz mitologeje, koje se u plamenu rađaju. Tako se i u plamenu Popadićeve poezije rađaju promišljanja o vječnom životu, bogu, o postojanju i ljubavi”, kazao je Rabrenović.

On je istakao da je Popadić zapravo pisac ljubavi i tragedije, koji čovjeka stavlja u prvi plan.

“Popadić progovara u ime pojedinca, u ime zaljubljenih, ostavljenih, običnih smrtnika i diže glas. Tako se u pjesmi Jaša kolekcionar snažno, britko, melanholično, ali ne i patetično, prisjeća ugnjetavanih i potlačenih, kroz lik Jevrejina, sakupljača poštanskih maraka, koji dugo nakon iščitavanja zbirke ostaje u našoj mašti, da ga iscrtavamo uz riječi kojim ga je skicirao Popadić”.

Prema riječima Rabrenovića lakoća stvaranja, slikanja duše i svijesti, kojom barata Popadić, izgleda kao da on pjesme prvo oslušne, kao da mu ih na ramenu šapuće muza i da ih onda kazuje poput Laze Kostića, Alekse Šantića ili Rista Ratkovića.

“Kroz moderan stil kojim se služi primjećujemo vizuelnu strukturu strofe i ritam koji nam grafički precizno iscrtava likove, karaktere, događaje, situacije, fenomene. Njegova poezija je savremena, britko zasjeca , misaono oštra. Prožimanje nebeskog i zemaljskog, svetovnog i duhovnog, uzvišenog i svakodnevnog u Popadićevim stihovima uvlači nas u filozofska razmatranja o životu i svijetu, Popadić je sa jedne strane stvaralac – pjesnik, a sa druge čitalac doživljava stvoreno”, zaključio je Rabrenović.

Na promociji svoje zbirke “Svakodnevno kada mrem”, Popadić je kazao da inspiraciju pronalazi u svemu, da piše o onome o čemu razmišlja, o zvjezdanom nebu, prolaznosti vremena, umiranju, ljubavi, gradovima...

„Pokušao sam da napravim izbor onih najboljih pjesma koje sam napisao u proteklih 20 godina, i želio sam da se u zbirci nađe onoliko njih koliko imam godina – 57, a upravo je i prva promocija ove zbirke bila na mom 57. rođendanu“, kazao je pjesnik iz Tivta.

On pisanje smatra kao dar od boga i kako je istakao svoj gen za ljepotom zapravo je samo pretočio u ovo djelo.

“Taj svoj gen artikulišem na više načina, a jedan od njih je zapravo stih.  Kod mojih pjesama nema kompromisa, one su iskrene i u njima nema dodvoravanja publici. Važno mi je da se pjesme svide publici, ali mi to i nije presudno“, kazao je Popadić.

On je zaključio da poeziju treba samo pisati i čitati, a manje o njoj govoriti i istakao da tek sada sebe smatra pjesnikom, zbog osjećaja sigurnosti u sebe i svoju riječ.

Moderatorka promocija bila je Sanja Čujović, stihove je kazivala Eldina Bećirović, a poetsko veče održano je u organizaciji Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.

Autorka: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE