Musić: Roman ,,Ponor” dr Avda Ćeranića - tvrda i postojana građevina

Književno veče u okviru kojeg je promovisan roman ,,Ponor" književnika dr Avda Ćeranića, održano je večeras u galeriji Centra za kulturu.

,,Ponor” - svojevrsna priča glavnog junaka koji  tokom odrastanja saznavši određene ,,istine” pokušava da ne poklekne pred nasljeđem svojih predaka.

,,Odlučio sam da ono što osjećam iz vremena ranog djetinjstva pa sve do danas – prenesem na papir. Večeras pred ljudima iz svog zavičaja iznio sam jednu materiju gdje su likovi u romanu izmišljeni, ali se radi o nečemu što se odnosi na dvije najsjajnije kvalifikacije čovjeka, a to su čojstvo i junaštvo”, kazao je književnik, dr Avdo Ćeranić.

On je naglasio da je roman priča vremena koje je iza nas, koje je skoro bilo, a kako ističe njegova kompilacija nastala je sasvim slučajno.

O bogatom stvaralaštvu Ćeranića govorio je direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, koji je kazao da iako je Ćeranić živio van svog zavičaja, pripovjedački dar ponio je sa sobom.

,,Roman ,,Ponor” Avda Ćeranića tvrda je i postojana građevina, a autor sugeriše da bi svijet trebao da bude bolji, a da je književnost zadužena da ukaže na određene nedostatke. Roman je interesantno štivo sa puno obrta i zanimljivih momenata", naveo je Musić.

Autor se u romanu najviše bavi čovjekom, njegovim moralom i čovječnošću, a folklorni i tradicionalni momenti čine roman zanimljiviji,.

,,Glavni junak bori se sam sa sobom kako bi sačuvao čojstvo i junaštvo. On to plaća velikom cijenom, svojim životom, ali njegovim likom i figurom kasnije će se ponositi potomci”, naveo je dr Ćeranić.

Književno veče otvorio je Matija Veličković, učenik Škole za osnovno muzičko obrazovanje, a odlomke je čitao glumac Izet Mulabegović. Moderator književne večeri bio je rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović.

Primarijus dr Avdo Ćeranić rođen je 1951. godine u Zatonu, zaseoku Kamine, u opštini Bijelo Polje, gdje je i završio osnovnu školu, a srednju umjetničku završio u Peći 1971. godine. Studije medicine završio je 1978. godine. Specijalizaciju iz Opšte hirurgije završio je u Beogradu 1986. godine. od kada je do odlaska u penziju radio kao hirurg. Ćeranić je i uspješan slikar koji je tokom svoje karijere imao osam samostalnih izložbi širom bivše Jugoslavije. Prvi roman ,,Sulejmin krug” objavio je januara 2018. godine, zatim ,,Ponor”, dok je u toku priprema i trećeg pod nazivom ,,Rulet”.  

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE