Srednjoškolci u akciji pošumljavanja " Zeleno, volim te zeleno" (video)

U okviru akcije pošumljavanja "Zeleno, volim te zeleno"  učenici bjelopoljske Srednje stručne škole zasadiće danas oko 1000 sadnica zimzelenog rastinja na području Džafića Brda, iznad naselja Lipnice.

Akcija pošumljavanja, u kojoj učestvuje 60 bjelopoljskih srednjoškolaca, ima za cilj ne samo obnavljanje i povećanje biodiverziteta šuma, već i edukaciju građana i podizanje svijesti o važnosti održivog razvoja i zaštite životne sredine.

„Juče smo zasadili oko 300 sadnica, a očekujem da ćemo do kraja dana završiti akciju sadnje četinara. U pitanju su borovi i smrče, koje smo dobili od Uprave za šume Crne Gore i zaista smo im zahvalni što su podržali ovu našu kampanju“, kazao je za Radio Bijelo Polje Rafet Mulić, koordinator projekta " Klimatske promjene ili promjena svijesti", u okviru kojeg se i organizuje akcija pošumljavanja.

Klimatske promjene ostavljaju drastične promjene na živi svijet, jer on ne može da se adaptira na tu brzinu promjena, te dolazi do masovnog izumiranja biljnog i životinjskog svijetam, a upravo je pošumljavanje najbolji način borbe protiv globalnog zagrijavanja, kazao je profesor biologije, Dušan Bugarin.

„Šume štite planetu od globalnog zagrivanja, jer apsorbuju ogromnu količinu ugljen-dioksida. Procjene su da godišnje šume apsorbuju preko 120 milijardi tona ugljen-dioksida, tako da mi jednostavno moramo pojačati šume i smanjiti zagađivanje, tako što ćemo sa fosilnih goriva preći na obnovljive izvore energije“, istakao je Bugarin.

On je napomenuo da o posljedicama globalnog zagrijavanja govori i oktobar mjesec, koji je bio  najtopliji u poslednjih nekoliko godina.

„Iako je za sjever naše zemlje karakteristična umjereno kontinentalna klima,  zbog klimatskih promjena mi nemamo elemente te klime, što svakako opominje i upozorava“, kazala je Bugarin, dodajući i da predviđana stručnjaka govore da će posljedicama  globalnog zagrijavanja najteže biti pogođen Balkan.

Akciji "Zeleno, volim te zeleno"  priključila se i učenica drugog razreda Srednje stručne škole, Dalida Suljević.

„Ovo akcijom želimo da pošaljemo poruku javnosti da moramo čuvati našu životnu sredinu i okolinu, jer kao što svi znamo, jedno drvo pruža kisonik za četiri osobe, zato prirodu moramo čuvati, a ne zagađivati je“, poručila je Dalida.

U akciji pošumljavanja učestvovali su i Velimir Andrić i Admir Majstorović,  a kako su kazali za Radio Bijelo Polje, prvi put učestvuju u ovakvoj akciji.

„Drago nam je što na ovaj način možemo dati bar mali doprinos očuvanju prirode. Sigurno ćemo se odazvati i svakoj sledećoj akciji, a evo upućujemo i apel svim drugim školama da organizuju akcije pošumljavanje i tako zajedno sačuvamo okolinu“, kazali su Velimir i Admir.

Akcija pošumljavanja "Zeleno, volim te zeleno"   završna je aktivnost projekta " Klimatske promjene ili promjena svijesti", koji realizuje NVO „Klub kulture“ u saradnji sa partnerima, a uz podršku opštinskog Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE