JU Ratkovićeve večeri poezije rame uz rame sa mnogim crnogorskim i evropskim ustanovama kulture(video)

Iako jedna od najmlađih ustanova kulture u Bijelom Polju,  JU Ratkovićeve večeri poezije već sada predstavlja jedinstveno mjesto susretanja priznatih stvaralaca i njihovih aktuelnih poetika, a brojnim  kulturnim programima i manifestacijama koje organizuje učinila je Bijelo Polje gradom kulture i umjetnosti.

Valorizacija crnogorske književne scene, ali i promocija i afirmacija književnih stvaralaca ne samo iz BIjelog Polja i Crne Gore, već i zemalja regiona, misija je ove ustanove kulture, koju prema riječima direktora Kemala Musića, uspješno ispunjavaju.

“Ratkovićeve večeri poezije imaju dugu tradiciju kao manifestacija, održavaju se još od 1970. godine, a prepoznavši zrelost i domet ove pjesničke svetkovine Ministartsvo kulture je proglasilo za manifestaciju od posebnog značaja i od te 2012. djelujemo kao javna ustanova”, podsjetio je Musić, gostujući u emisji “Start Art”.

Za samo šest godina postojanja JU Ratkovićeve večeri poezije uspjela je da pošalje najkvalitetniju sliku savremene crnogorske i internacionalne umjetnosti, a prema riječima direktora Musića, svojim kvalitetom može parirati mnogim ustanovama kulture, ne samo crnogorskim, već i evropskim.

“O našoj ustanovi možda najbolje govori i to što smo uspjeli da u Bijelo Polje dovedemo turskog pisca i nobelovca, Orhana Pamuka, što je moramo priznati veliki uspjeh, a pored njega čini se da nema priznatijeg književnika sa domaće i međunarodne scene, koji nije bio na našim Ratkovićevim večerima poezije, koje važe za najznačajniju pjesničku manifestaciju u regionu”, istakao je Musić.

Kako je naglasio posebno su usmjereni na afirmisanje crnogorske književne scene i to kroz saradnju sa ustanovama kulture iz regiona.

“Uspostavili smo odličnu saradnju sa austrijskom ambasadom i svake godine pjesnici iz Austrije dolaze na Ratkovićeve večeri poezije, imamo kvalitetnu saradnju i sa Udruženjem pisaca Narodne Republike Kine, kao i sa luksemburškom organizacijom “Clae”, što odmah otvara vrata našim književnicima, da svoje stvaralaštvo predstave i u ovim zemljama, a što je svakako pokazatelj da je naša ustanova i manifestacija priznata i van regiona”, podvukao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Ratkovićeve večeri poezije ove godine doživjele su svoje 48. izdanje, a kako je istakao Musić pripreme za naredne već su u toku.

“Već 7. septembra smo počeli sa pripremama za 49. izdanje Ratkovićevih večeri poezije, već smo uspostavili neke kontakte, ozbiljno se pripremamo, jer svake godine pokušavamo da unesemo neku novinu. Već sada je sigurno da će na narednoj manifesticiji nastupiti pjesnici iz Njemačke, jer smo uspostavili saradnju Goethe institutom iz Beograda, ali sigurno da će pored njih biti još novih”, kazao je Musić.

On je istakao i da JU RVP ima i izdavačku djelatnost, objavljuje književna djela i naučno-istraživačke studije, zbornike, časopise, a do sada su objavili više od 50 naslova, među kojima je prema riječima Mulića i Almanah Ratkovićevih večeri poezije,  koji zapravo predstavlja presjek svjetskog pjesništva, jer su se u njemu našli pjesnici iz raznih država, čije su pjesma objavljene na crnogorskog, engleskom i njihovom maternjem jeziku.

U proteklih nekoliko mjeseci JU  Ratkovićeve večeri poezije  organizovala je veliki broj promocija i kulturnih događaja, a kako je najavio Musić do kraja ove godine organizovaće još jedno književno veče, u okviru programa “Razgovori”, koji sprovode u saradnji sa Centrom za kulturu.

 

Repriza emisije "Start Art" na programu Radija Bijelo Polje biće emitovana od 17:30.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Sanida Kajević i Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE