Šta je zapravo turbulencija i da li je ona obavezan uzrok pada aviona?

“Iako putnicima djeluje kao da se avion spušta desetinama i stotinama metara, trzaj visine koji mi možemo da vidimo je samo 3-4 metra. Gledajući na turbulenciju iz perspektive nauke – turbulencija je samo vjetar. Mi, piloti, često i ne razmišljamo o tome”, objasnio je pilot, Patrik Smit, u intervjuu za The Points Guy.

Izvjesni uslovi mogu da izazovu turbulencije aviona, kao što je blizina planinskih vrhova ili olujni, kumulonimbusni oblaci.

Prema istraživanju objavljenom 2017. godine, učestalost od svega nekoliko turbulencija će naglo porasti nakon 2050. godine, zbog klimatskih promjena. Više globalne temperature dovešće do nestabilnijih vjetrova, visokih amplituda i stvoriće još frekventnije “džepove” snažnih vjetrova.

Iako su turbulencije najčešće neizbježne, piloti uglavnom mogu da probaju da ih izbjegnu na osnovu vremenske prognoze i podacima o vjetru. Zapravo, i većina savremenih aviona koristi specijalne algoritme kako bi motrili na visoko turbulentna područja. Vertikalne struje izazvane gromovima su najopasnije, iako njih piloti najlakše uočavaju i mogu da izbjegnu.

KOLIKO SU TURBULENCIJE OPASNE?

Postoje primjeri prema kojima su glavnu ulogu u rušenju aviona odigrale turbulencije. Jedan od najtragičnijih je primjer iz 1966. godine, kada je avion udario o planinu Fudži, kada je poginulo 124 osobe. Ipak, ovi slučajevi, na sreću, nisu česti. Takođe, uz turbulenciju je potrebno da se poklope još neki uslovi kako bi došlo do nesreće, kao što su nedostaci u dizajnu aviona i ljudske greške, a što se tiče ovih predispozicija, mnogo toga se promijenilo i napredovalo od 1966. godine.

Danas, avionski saobraćaj spada u jedan od najbezbjednijih vidova transporta. Statistika kaže da se 0,07 fatalnih nesreća dešava na pređenih bilion kilometara komercijalnim letovima.

Za automobile broj nesreća je 7,28, a za motocikle i preko 212. Nešto manje od 100 ljudi se povrijedi tokom turbulencija na godišnjem nivou, prema statistici koju daje Administracija Federalne Avijacije (Federal Aviation Administration).

Na osnovu zakazanih letova, 4 biliona putnika godišnje putuje avionom.

Turbulencija je sama po sebi stresna, a povrede se mogu izbjeći zahvaljujući dobro vezanom pojasu i bezbjedno odloženom prtljagu.

Izvor: Cdm