Dr Cvijović: Karcinom grlića materice sve češći kod mlađih žena (video)

U Crnoj Gori se Nacionalni program ranog otkrivanja raka grlića materice sprovodi od 2016. godine i u program je uključen i bjelopoljski Dom zdravlja.

U toku je druga godina sprovođenja HPV skrininga za žene starosti od 30 do 42 godine, a cilj je da se pouzdanim metodama i na vrijeme otkriju promjene na grliću materice i spriječi nastanak mnogo težih bolesti, pa i karcinoma, kazala je dr Vesna Cvijović, specijalista ginekolog akušer, gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”, Radija Bijelo Polje.

“Karcinom grlića materice je maligna promjena koja se razvija na donjem dijelu materice i koja je u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme. Najčešće je uzrokovan dugotrajnom infekcijom visokorizičnim tipovima Humanog Papiloma Virusa (HPV), koji se svrstava u grupu seksualno prenosivih infekcija. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina zaraženih HPV-om ozdravi a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena na žalost, ne uspijeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan. Potrebno je i nekoliko godina da bi promjene na grliću materice izazvane HPV infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Zbog toga se i preporučuju redovni pregledi, koji  imaju za cilj da promjene na grliću materice otkriju rano, onda, kada mogu lako da se otklone i prije nego što nastane karcinom. U tom cilju Ministarstvo zdravlja započelo je organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene obuhvaćene programom”, ističe dr Cvijović.

Prema zvaničnim podacima, u prošloj godini, u Crnoj Gori su otkrivena 54 nova slučaja raka grlića materice, a primijećena je sve češća pojava ove opake bolesti kod mlađih žena.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE