Zatvor za protivpravno finansiranje partija

Ko silom, prijetnjom ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju novčana, nenovčana ili druga sredstva za finansiranje izborne kampanje ili političkog subjekta, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Ako to učini javni funkcioner, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

To je predviđeno prijedlogom dopuna Krivičnog zakonika, kojeg su poslanici vladajuće koalicije predložili Skupštini.

Prijedlog dopune Zakonika, koji je urađen na radnim odborima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, potpisali su i parlamentu procesuirali Predrag Sekulić (DPS), Mihailo Anđušić (DPS), Andrija Popović (LP), Adrijan Vuksanović (HGI) i Ervin Ibrahimović (BS).

Prema predloženoj dopuni Krivičnog zakonika, odgovorno lice u političkom subjektu koje prihvati sredstva, prilog ili drugu korist koji predstavljaju zabranjen izvor finansiranja političkih subjekata, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

"Ko učini ovo djelo, a mogao je i bio dužan da zna da sredstva, prilog ili druga korist predstavljaju prihod pribavljen kriminalnom djelatnošću, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Prihvaćeni poklon ili druga korist oduzeće se", predviđa prijedlog dopune Krivičnog zakonika.Dopunom Krivičnog zakonika predloženo je uvođenje dva nova krivična djela.

Predlagači su u obrazloženju dopune naveli da su Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja određene radnje propisane kao prekršaji koji se karakterišu kao manji stepen društvene opasnosti od krivičnog djela.

 

Izvor:rtcg