Tereza pravi ćebad i modne dodatke od krzna kućnih ljubimaca(video)

Teresa Furer it Pitsburga u SAD, dugogodišnja krojačica i sada pletilja, pravi ćebad i modne dodatke od krzna kućnih ljubimaca koji su preminuli. Na taj način, pomaže njihovim vlasnicima da budu uvijek sa svojim neprežaljenim krznenim prijateljima.

Tereza ​​je dio umjetničke zajednice koja se specijalizovala za zanimljiv i neobičan oblik predenja pređe poznat kao “chiengora” – “chien”, francuska riječ za psa i “angora” krzno angora zeca. Ona u osnovi uzima dlake pasa i mačaka i pretvaraju je u pređu koja se kasnije može koristiti za izradu meke odjeće ili dodataka za ožalošćene vlasnike kućnih ljubimaca, čiji su ljubimci uginuli ili za vlasnike ljubimaca koji žele da imaju neki dio svog ljubimca uz sebe.

Tereza razumije ljude koji smatraju da je njen zanat jeziv ili čak grub, ali to je mnogo ne dotiče.

Terezino iskustvo u pravljenju prediva od kućnih ljubimaca počelo je kada je 2012. izgubila mačku Cleo. Odlučila je da je sačuva tako što će je preparirati pa je čekala devet mjeseci da joj se mačje očuvano tijelo vrati nazad. To iskustvo opisuje kao vrlo traumatično.

Tada je počela razmišljati o drugim načinima održavanja “djelova” kućnog/ih ljubimca koji nije bio tako ekstreman kao taksidermija tj, prepariranje.

Tako je kupila je vunu predenje i u početku je radila s pamukom kako bi se opustila.

Njen prvi projekat u kojem je koristila krzno nekog ljubimca, bilo je crno krzno Pudlica, koje je opisala kao noćnu moru za rad.

“Pudlica je najgori pas za predivo”, rekla je Tereza.

Kada je počela time da se bavi, ljudima bi govorila: “Nemojte misliti da sam luda“, ali većina ljudi je uopšte nije smatrala ludom već su kod nje našli rješenje za svoje potrebe. Tako ova Amrikanka ubrzo shvatila da pređa dlake za kućne ljubimce može biti dobra poslovna prilika.

Sada u svom domu ima tri predilice na točak, i desetak projekata u različitim fazama procesa pravljenja prediva od kućnih ljubimaca.

Tereza nudi, ako to klijent zahtijeva, pranje krzna, a ponekad će je i miješati sa nosećim vlaknima, poput alpake ili merinoa, kako bi se proizvela upotrebna pređa.

Izvor: Cdm