CEDIS kreće u akciju suzbijanja krađe struje

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) počinje akciju suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije na području svih crnogorskih opština, saopšteno je iz kompanije. Specijalizovane ekipe obilaziće mjerna mjesta u okviru trafo-reona gdje su, kako kažu, uočene disproporcije između isporučene i izmjerene električne energije.

Rukovodilac Operativne direkcije Vladimir Ivanović kaže da neovlašćena potrošnja električne energije za posljedicu ima smanjenje stepena sigurnosti i kvaliteta u napajanju, zbog čega, usljed nelegalnih radnji neodgovornih pojedinaca, može doći do problema u napajanju za one koji su legalno priključeni i redovno izmiruju obaveze za električnu energiju.

"Upravo su prava naših korisnika i uvođenje u legalne okvire svih aktivnosti na distributivnoj mreži centralni motiv ove akcije, koju ćemo sprovoditi energično i dosljedno”, kazao je Ivanović.

CEDIS, kako ističe, raspolaže najmodernijom opremom za utvrđivanje neovlašćenih aktivnosti na mjernim mjestima, dok radnje na terenu sprovode stručne ekipe sa višegodišnjim iskustvom, upoznate sa svim vidovima neovlašćenog preuzimanja električne energije i detaljnim informacijama o karakteristikama konzuma, naročito o problematičnim područjima.

“Osim toga, CEDIS je u prethodnom periodu pokrenuo niz projekata, sa akcentom na Projekat ugradnje elektronskih brojila, zahvaljujući čemu su gubici električne energije koji su 2012. godine iznosili 20,13 odsto, do 2020. godine smanjeni na 12.93 odsto. Međutim finansijska šteta po CEDIS je i dalje visoka, a i pored toga što se ovi gubici ne prelivaju na račune potrošača električne energije, opterećuju poslovanje i investicionu aktivnost Kompanije, a mogu se negativno odraziti na dugoročnu održivost popusta rezervisanih za redovne platiše”, kazao je Ivanović.

Izvor: Rtcg