Otvorena izložba slika"Lavirint duše" Mirka Dragovića

„Lavirint duše“ naziv je samostalne izložbe slika akademskog slikara Mirka Dragovića koja je večeras otvorena u Kući Rista Ratkovića.

Umjetnik se predstavio sa dvadeset slika galerijskog formata, rađenih u tehnici akril na platnu.

Otvarajući izložbu istoričar Edin Smailović je kazao da su Dragovićeve slike sastavljene iz mnoštvo dijelova obojenih različitim bojama gdje je  autor pokušao da dešifruje tajne vlastite duše.

„Slike iz ciklusa Lavirint duše su umjetnikova kreacija stvorena dok je istraživao sve kutke onoga što zovemo ja.Svaka duša na ovom svijetu je kompleksna a posebno je kompleksna umjetnikova duša. To se jasno vidi iz nijansi boja i isprepletanosti motiva na slikama.Ali, takođe, ove slike govore i o svima nama, o tome da se mijenjamo da smo prolazni, da se smjenjuju lijepi i teški momenti, ali i da život nije crno-bijel, već je upravo takav kao Mirkove slike-sastavljene iz mnoštva djelova i obojene stotinama nijansi različitih boja“ kazao je Smailović.

Dragović je za Radio Bijelo Polje kazao, da je ciklus slika nastao kao izraz ljudskih stanja, stanja svijesti te da kroz slike pokušava da prenese odnose  ljudi i prirode.

„Ja bih volio da odnosi među ljudima budu bolji, da je svijet ljepši i šareniji, a to nam je sada najpotrebnije. Kroz slike pokušavam da kažem da čovjek treba da ostane čovjek i da ljubav treba da bude vodilja svima nama“ kazao je autor.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić je kazao da izložba predstavlja kontinuitet kvalitetne likovne priče koja je počela u martu i podsjetio da su se tokom raznih kulturnih manifestacija u gradu upriličene izložbe slika mnogih renomiranih umjetnika.

„Imali smo jedan bogat period kada su izložbe slika u pitanju, tako smo od Kaltrine Hoti, Amine Ademagić, Tanje Burzanović, Đeljoša Đokaja i par kolektivnih izložbi priredili pravi slikarski spektar koji je evo večeras zaokružen djelima Mirka Dragovića“ istakao je Musić.

Autorka: Vanja Šabanović

Foto:Dalibor Rakočević