"Niko normalan ne bi ugrozio zdravstveni sistem"

Govoreći o najavi ministra finansija Milojka Spajića da Vlada planira ukidanje doprinosa za zdravstvo, direktor Fonda Dragoslav Šćekić kazao je da niko normalan ne bi dozvolio da se ugrozi zdravstveni sistem Crne Gore i da je siguran da su iz Ministarstva uzeli u obzir sve faktore, te da će vrijeme pokazati da li su mjere dobro sagledane.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazao da ne želi da ulazi u dublje analize najave ministra finansija Milojka Spajića .

“Ja sam siguran da su u tom pravcu uzeli u obzir sve faktore, posebno faktore prihodne strane koji treba da nadomjeste sva sredstva koja bi se na ovaj način izmjestila i kako bi Fond funkcionisao normalno”, rekao je Šćekić.

Smatra da niko normalan ne bi dozvolio da se ugrozi zdravstveni sistem Crne Gore.

“Smatram da su iz Ministarstva debelo razmišljali o tome i ja neću da otvaram bilo kakvu sumnju da nijesu na najbolji način ispitali sve moguće momente koji mogu uticati na funkcionisanje sistema. Nama u Fondu je cilj da dobijemo sredstva koja su predviđena budžetom i mi u dalju priču nećemo ulaziti. Vrijeme će pokazati da li su te mjere dobro sagledane”, kazao je on.

Šćekić je  kazao da su u ovom trenutku dugovanja sa prispjelim obavezama Fonda oko 45 miliona. Činjenica da je oko 70 odsto tih sredstava dug jednom privrednom subjektu, po njegovim riječima, pokazuje koliko je u prethodnom periodu FZO vođen podređen pojedinačnom, a ne opštem interesu.Budžet za zdravstvo je 11 miliona manji nego što je projektovano.“Svakako da su ta sredstva nama kao zdravstvu za nas jako potrebna, ali vjerujem da će kroz budžetsku rezervu Ministarstvo finansija nadomjestiti potrebna sredstva do kraja godine. Svaka država koja ozbiljno funkcioniše ne smije dovoditi u pitanje stanje zdravstvenog sistema i mislim da će ova vlast i Vlada u tom pravcu razmišljati i obezbijediti sva potrebna sredstva kako bismo kvalitetno funkcionisali”, kazao je Šćekić.

Smatra da je funkcionisanje zdravstvenog sistema dobro.

Izvor: Rtcg