Prva dva slučaja koronavirusa u CG

Crna Gora registrovala je dva prva slučaja koronavirusa. Pacijentkinje su ženskog pola rođene 1948. i 1973. godine i tokom prethodnog perioda boravile su u pogođenom području.

 Jedna osoba je iz Ulcinja, a druga je iz Podgorice i stabilnog su zdravstvenog stanja, saopšteno je na konferenciji za novinare. "Jedna osoba je bila pod nadzorom, druga nije jer je došla iz zemlje koja nije bila tretirana. Obje se nalaze kod kuće," kazao je Boban Mugoša.

"Obje se nalaze kod kuće, mi smo prije desetak minuta potvrdili slučajeve. Prvo se uradi test, a onda mora po protokolu da se potvrdi. Čim smo vidjeli test odmah smo obavijestili javnost," naveo je Mugoša.

Jedna gospođa je došla iz SAD prije 12 dana, druga iz Španije i bila je pod nadzorom, istakao je on.

Mugoša kaže da je Crna Gora zemlja, koja pored Hrvatske, u regionu ima najviše testiranja.

Mugoša je istakao da jedna od zaraženih osoba živi sama, a druga u porodici, pa će morati da sprovedu i dodatna testiranja.

"Nijesmo štedjeli što se tiče testiranja, ali ovo je bolest koja ne pokazuje odmah simptome, danima možete da se osjećate malaksalo,"rekao je Mugoša.

Nema mjesta panici saopštio je Marković. Pred nama je nova zahtjevnija faza u kojoj moramo da uradimo sve da spriječimo širenje koronavirusa.

"Jasno je da prvi slučajevi obolijevanja nijesu bili neočekivani, i vrlo je vjerovatno da će uskoro doći do otkrivanja novih slučajeva," rekao je Marković.

Nacionalno Koordinaciono tijelo je danonoćno i požrtvovano pratilo cijelu situaciju. Svi ostajemo tim i želim da istaknem ulogu građana koji su pokazali svijhest i disciplinu, ali je pred nama nova zahtjevnija faza.

"Potrebna nam je još jača disciplina, odgovornost, više solidarnosti, kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji. Pored zdravstvenih ova epidemija predstavlja ozbiljan ekonomski izazov. Pripremamo odgovore sa raspoloživim mogućnostima," naveo je Marković.

Marković je rekao da nijesu željeli da uvode demonstraciju sile na ulicama Crne Gore.

"Vjerujem da ćemo ovim mjerema koje je danas nacionalni tim utvrdio, podstaćI stanovništvo da građani nemaju kontakte koji mogu biti rizični. Mi smo mala zajednica koja može da poštuje mjere, ovdje nije potrebna prisila. Možemo svi zajedno da kontrolišemo ovu situaciju, kao što smo to radili i do sada," rekao je Marković.

Marković je istakao da je Crna Gora ponudila svoje luke za trgovinu i ekonomske aktivnosti susjednim zemljama.

"Vjerujemo da ćemo na taj način podstaći sve zemlje da na taj način razmišljaju. Imali smo problem sa većim brojem kamiona i sa robom koja je zaustavljena na granici, ali smo uspjeli taj problem da riješimo i tako ćemo raditi i u drugim slučajevima," rekao je Marković, ističući da je bilo i manjih blokadana granici sa Srbijom ali i to su prevazišli.

"Nema razloga za brigu, svega ima dovoljno. Treba samodiscipline i odgovornosti," rekao je Marković.

Izvor:RTCG

Tekst objavila: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE