Još tri nova slučaja koronavirusa

Institut za javno zdravlje potvrdio je večeras još tri nova slučaja obolijevanja od korona virusa. Time je broj zaraženih u Crnoj Gori porastao na 13.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, podsjetio je da su jutros otkrivena dva nova slučaja koronavirusa.

"Večeras smo otkrili još tri, ukupno pet danas, što čini 13 slučajeva koronavirusa otkrivenih u Crnoj Gori. Ova zadnja tri slučaja su vezana za prvi slučaj otkrivanja COVID 19 u Crnoj Gori“, rekao je Mugoša.

Ovo ukazuje, kako je naveo, da se epidemija širi.

"Ovo ukazuje da nismo poštovali ono što je preporučeno – da držimo socijalnu distancu, da vodimo računa o sebi, ali i o drugima. Ovo govori o našim navikama koje moramo sad da zaboravimo", istakao je Mugoša.

On je poručio da moraju da se poštuju preporuke i naredbe.

„Jedini način da spriječimo širenje ove epidemije koja bi pogodila puno ljudi u Crnoj Gori, našla sve one ranjive, i gdje bi na kraju bila pogubna, jeste da se okrenemo, pogledamo sebe u oči i kažemo ostaću kući, čuvaću sebe, čuvaću svoju porodicu, čuvaću zajednicu, i čuvaću društvo tako što ću poštovati ono što mi se kaže od strane stručnjaka i one naredbe koje se izdaju, a sve u cilju da spriječimo širenje ove bolesti“, rekao je Mugoša.

Pod zdravstvenim nadzorom u Croj Gori je 4369 osoba koje su  tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa rasprostranjenom transmisijom, kazala je u Dnevniku TVCG Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje.

Svi oboljeli su, kako je dodala, za sada dobrog zdravstveng stanja i ono se redovo prati.

"Za postojeći nivo epidemije imamo sasvim dovoljno testova a ovih dana se očekuje još oko 2.000 testova", kazala je Medenica.

Ministarstvo zdravlja donijelo je sinoć, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, naredbu o novim privremenim mjerama na zaštiti građana od širenja koronavirusa i više preporuka. Između ostalog, zabranjuje se rad većine trgovinskih objekata, obustavljaju se taksi prevoz...

 Zabranjen je rad trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja.

Iz Vlade su naglasili da nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti.

 

Izvor: RTCG

Tekst objavila: Sanja Čujović