Šesta žrtva Kovida19 u Crnoj Gori

Šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović saopštio je da je još jedna osoba preminula u Kliničkom centru od Kovida19, pa je ukupan broj žrtava u Crnoj Gori porastao na šest. Pacijent je bio "39 godište, imao je malignu bolest limfnih žlijezda, nekoliko dana je bio na respiratornoj potpori, rekao je Lazović.

Dodao je i da se 21 pacijent trenutno nalazi na bolničkom liječenju, a da su dva na respiratoru. Lazović je saopštio da su uspjeli da drže stanje pod kontrolom kad su u pitanju starije osobe.

Lazović kaže da je ponosan što je Crna Gora uspjela da zaštiti stariju populaciju.

"Mi nemamo inficiranih u staračkim domovima, i to je vrlo važno," istakao je Lazović.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav ljekara da li su saglasni sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem da učenici ne bi trebalo da se vraćaju u škole do kraja školske godine, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da je uočeno da djeca uopšte nijesu pošteđena od novog koronavirusa. 

"Dakle i djeca obolijevaju, i činjenica je da kod većine djece, koja su registrovana kao oboljeli, količina simptoma je bila vrlo mala, ili su asimptomatski slučajevi, i to je epidemiološki najnezahvalnija činjenica jer su prenosioci. Bojazan postoji da škole mogu biti mjesta inkubacije, pa će odluka o tome da li i kako da rade škole biti donešena u dogovoru sa NKT-om," naveo je Begić.

Građani da budu svjesni opasnosti

Begić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da nije došlo do naglog ublažavanja mjera, i da je prvog dana bilo primjećeno povećano kretanje i grupisanje stanovništva, a danas je već situacija bolja, rekao je on.

"Postali smo izgleda svjesni opasnosti. Vi ne možete znati da li je neka osoba sa kojom ste razgovarali na pješačkom inficirana ili nije, kao i što ne možemo znati da li je jučerašnje ponašanje građana donijelo neke opasnosti, dok ne prođe inkubacioni period od 14 dana. To je jedino oružje, ta distanca i toga se treba pridržavati," rekao je Begić.

Istakao je i da ukoliko građani ne mogu da dođu do maski, treba da koriste neku zaštitu preko usta. To može, kako kaže Begić, biti i marama.

"Ono što se promijenilo, je da sada znamo da postoje asimptomatski slučajevi, i da zato treba biti oprezan, jer ne znamo ko može da širi virus," rekao je on.

Upitan kada bi mogla početi izgradnja Infektivne klinike, dr Ranko Lazović je rekao da je izgradnja planirana tokom ove godine.

"Administrativni postupak je u toku, nemam dilemu da ćemo u što kraćem roku krenuti u izgradnju Infektivne klinike i klinike za kožne bolesti paralelno," istakao je Lazović.

Vraćanje u redovan rad zdravstvenog sistema desiće se postepeno, računajući sa prioritetima, rekao je Begić.

"Već dobar dio programa, kada su u pitanju maliigniteti, vraćeni su u normalu. Neke sisteme nijesmo ni prekidali. Treba učiti na greškama, a mi smo definitivno naučili," rekao je Begić.

Novinari su danas imali priliku da prisustvuju konferenciji u Institutu za javno zdravlje.

 

Izvor: RTCG