Novo ublažavanje mjera od 4. maja

Od 4. maja biće omogućen rad prodavnica, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerije, kazao je potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović.

Ako se uspješno savlada druga faza, Simović je najavio da će treća faza ublažavanja početi 18. maja a četvrta 1. juna.

Simović je na početku konferencije izrazio duboko žaljenje i izraze saučešća porodicama koje su izgubile svije najbliže od epidemije koronavirusa. poželio je brz oporavak svima koji su na kućnom i bolničlkom liječenju.

 "Nadležne institucije svakodnevno iz sata u sat analiziraju i preduzimaju mjere kao odgovor na pandemiju. Razvoj situcije pratimo i u regionalnom i širem kontekstu jer ovakav problem zahtijeva šire sagledavanje", kazao je Simović.

On je dodao da informacije i preporuke koje dobijaju od Evropskih i globalnih adresa kao što je SZO za nas predstavljju važn ei opredjeljuće putokaze.

"Putokaze koji jasno kažu da nije vrijeme za opuštanje i za vraćanje uobičajenim navikama. Iza nas je zahtjevna faza kojoj smo odgovorili, prije svega odgovornim odnosom građana, radom brojnih institucija, prateći i uvažavajući sve preporuke struke", kazao je Simović.

Pred nama su, kako je dodao, dani kada i dalje i do kraja moramo svi bez rezerve slijediti savjete struke i vrijeme u kojem moramo reagovati brzo i snažno da bi i dalje sačuvali zdravlje i živote građana.

"Daljim zajedičkim naporima napravićemop nove važne iskorake ka novoj realnosti u kojoj ćemo biti još spremniji da zdravlje i živote učinimo bezbjednijim. Povoljna epidemiološka situaicj adalka nam je za pravo da počenomo sa ublažavanjem donesenih mjera. Pripremamo se i za nova ublažavanja mjera. Princip je bio i biće jasan. Poštovanje mejra do njihovog ublažavanja ili pak ukidanje. U suprotnom mjere će se morati produžavati i pooštravati a to niko ne želi. Mi vjerujemo da ćemo zahvaljući visokom stepenu razumijevanja i odgovornosti građana postepeno ali sigurno ići u pravcu ublažavanja", kazao je Simović.

U slučaju porasta broja novoinficiranih, kako je kazao,  biće prinuđeni na donošenje neophodnih odluka.

"Moramo zajedno da radimo na ublažavanju socijalnih i ekonomiskih posljedica epidemije. Razumljiva je želja da sve ovo što prije prođe. To želimo i mi i zbog toga danonoćno radimo na rješenjima za normalozavciju i socijalnog i ekonomskog života", kazao je Simović.

Prva faza ublažavanja mjera, kako je ocijenio, pokazala je svoju opravdanost ali su registrovali i neodgovoran odnos ne građana, već onih koji pružaju usluge građanima pa je već dat nalog za njihovo efikasnije i ažurnije postupanje. Ovakvo ponašanje, kao je dodao, krši planove zapouštanje mjera i oživljavanje ekonomije a to, kako je istakoa neće dozvoliti.

Ako epidemiološka situacija i dalje bude pod kontrolom druga faza ublažavanja mjera planirana je za 4. maj.

"Omogućiće se rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji i servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto škola, rentakar usluga, muzeja i galerija, i moguće još drugih djetatnost", najavio je Simović.

Omogućiće se, kako je dodao i odlazak do vikendica u drugim opštinama, dozvoliće se gradski taksi prevoz, kao i lokalni javni prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze, dodao je Simović.

Ako se uspješno savlada druga faza, najavio je, da će treća faza početi 18. maja.

"Obuhvatiće otvaranje restorana, kafića, tržnih centara, hotelskih terasa, plažnih barova", kazao je potpredsjednik Vlade.

Najvio je da bi četvrta faza bi počela 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni, gradski i međugradski saobraćaj uz odgovarajuće mjere zaštite.

Izvor: RTCG