Danas stupaju na snagu ublažene mjere

U Crnoj Gori danas stupaju na snagu nove ublažene mjere za sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Vlade od danas će biti omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija.

Biće omogućen rad gradskog taksi prevoza, lokalnog javnog gradskog prevoza u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva.

Novim mjerama propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.Propisano je da su privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući i zelene pijace obavezni da obezbijede na ulasku/izlasku iz objekta potrošačima sredstva za dezinfekciju ruku.

„Privredna društva i preduzetnici su u obavezi da ograniče broj potrošača koji se istovremeno mogu nalaziti u objektu, tako da na deset kvadratnih metara prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je novim mjerama propisano da u frizerskim i kozmetičkim salonima istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Takođe je potrebno da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta.

„Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da osim zaštitne maske nosi i vizir ili naočare“, pojasnili su iz Vlade.

Novim mjerama propisano je da u fitnes centrima i teretanama istovremeno može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Navodi se da su stomatološke zdravstvene ustanove obavezne da rad organizuju na način da obezbijede sistem obaveznog zakazivanja pacijenata.

“U isto vrijeme u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent na deset kvadratnih metara, uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata“, kaže se u saopštenju.

Propisano je i da taksi vozilima mogu da budu najviše dvije osobe koje su smještene na zadnjem sjedištu vozila i da one i vozač nose zaštitne maske.

„Vozač ima obavezu da, nakon završene vožnje, dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici - kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta, sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom IJZ“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da poljoprivredni proizvođači i osobe koje imaju kuće ili vikendice sa zemljištem u drugim opštinama mogu da se prevezu do svog poljoprivrednog gazdinstva odnosno kuće ili vikendice, uz odgovarajuću potvrdu koju treba preuzeti sa Internet sajta IJZ i popuniti.

Navodi se da će podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biti kontrolisani.

Izvor:mina