Zdravstveni sistem spreman za dolazak turista

Direktor KCCG Jevto Eraković kazao je da su dani koji slijede presudni za dalji tok epidemije korona virusa. On je poručio i da je crnogorski zdravstveni sistem spreman za dolazak turista.

Na bolničkom liječenju je 39 pacijenata.

On je naveo da se u KCCG liječi 14 pacijenata, od toga dva pacijenta životno ugrožena, u Baru je sedam i svi su stabilni, u Beranama 18 pacijenata, od toga je dvoje životno ugroženo.

"Ne želimo da u Crnoj Gori imamo slike kakve nam dolaze iz drugih država. Zbog toga moramo da čuvamo zdravlje stanovništva Crne Gore", kazao je Eraković.

Eraković je kazao i da je zdravstveni sistem spreman za dolazak turista.

"Mi želimo da poručimo svakom gostu Crne Gore da će imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu i da će zdravstvena zaštita biti pružena svakom turisti u Crnoj Gori", kazao je Eraković i dodao da smo spremni da dočekamo turiste.

Borbu sa virusom, kako dodaje, vodimo smi mi, a sistem je spremniji nego ranije.

"Zdravstveni sistem je spreman, možemo da izađemo sa problemom koji postoji, ali vas molim da zajedno to uradimo i da poštujemo mjere", poručio je Eraković.

Da nam je potreban odgovoran odgovor zajednice poručio je direktor IJZ Boban Mugoša. "Odgovor će biti dobar ako svi budemo odgovorni", kazao je Mugoša.

"U odnosu na prošli put kad su preduzimane jako restriktivne mjere, kad smo zatvorili zemlju, sada idemo sa drugačijim uslovima, i zato mjere koje su sada treba da poštujemo, više nego prošli put", kazao je Mugoša i dodao da će mjere biti pojačane.

Mugoša je ponovio da je Crna Gora otvorila granice za države EU, a kako dodaje Crna Gora procjenjuje situaciju u svakoj državi.

“Pitali su zašto nijesmo i za najbliže okruženje? Zašto ne BiH, zašto ne Srbije, zašto ne Kosovo. Pita neko: Zašto ako može EU da se otvori za pojedine zemlje iz ovog regiona ne otvara Crna Gora? To je vezano za mogućnost”, kazao je Mugoša.

Pojašnjava da je mogućnost da državljani regiona putovanjima ugroze EU, mala, dok je mogućnost da dođu i ugroze Crnu Goru velika.

"Isto kao mi što smo otvorili granicu za Španiju zato što ne očekujemo da će iz Španije doći veliki broj  turista i neće nas ugroziti”, kazao je Mugoša.

On je naveo i da svaka zemlja procjenjuje epidemiološku situaciju samostalno.

Na pitanje novinara zašto NKT navodi da su slučajevi Kovida 19 importovani Mugoša pojašnjava.

"Jer je došlo di importacije i širenja ili virusa u zemlju koja je bila čista. Importacija je napravila ovo što se dogodilo", zaključio je Mugoša.

Izvor i foto: RTCG