Simović sa ambasadorom NR Kine Liuom: Borba protiv COVID 19 je globalni izazov

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti mr Milutin Simović sastao se danas sa ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori Liu Đinom
 
Potpredsjednik Simović se zahvalio ambasadoru Liu Đinu na održavanju redovne komunikacije kojom se pospješuju dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i NR Kine. 
 
Simović je konstatovao da se u periodu od prethodnog susreta mnogo toga promjenilo na globalnom nivou, u Crnoj Gori i u NR Kini, a kao posljedica pandemije bolesti COVID 19. 
 
„Crna Gora je mala država, ali velike snage, volje i odlučnosti, i ostaje posvećena ključnoj brizi o zdravlju građana i borbi protiv pandemije, na bazi solidarnosti, razumjevanja i saradnje“, kazao je Simović.
 
Potpredsjednik se zahvalio narodu NR Kine na kontinuiranoj podršci koju pruža Crnoj Gori tokom pandemije. „Svaka podrška prijatelja je važna, i mi je nikada ne mjerimo u tonama, količinama ili iznosima, nego u postupcima i u iskrenom odnosu.“
 
Ambasada NR Kine je posredstvom kineskog Crvenog krsta obezbjedila 40 000 medicinskih i 15 000 maski tipa N95. Potpredsjednik Simović se zahvalio i na ovom novom činu solidarnosti i podrške, iskoristivši priliku i da zahvali za nedavnu isporuku 10 tona dezinfekcionih sredstava za javne površine koju je kao donaciju uputila kineska kompanija „Shandong Dongfang Hioyuan Chemical Import and Export“, čiju su realizaciju pomogle kompanije CRBC i „ZheJiang VRN Wine Company“. 
 
Ambasador Liu Đin je kazao da je „siguran da će se pod vođstvom Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela, Crna Gora sa uspjehom izboriti i sa trenutnim talasom širenja novog korona virusa.“ 
 
„I u Kini i u Crnoj Gori je sada važno pažnju usmjeriti i na oporavak ekonomije, uz strogu kontrolu širenja virusa. Borba protiv COVID 19 je globalni izazov. Vlade Kine i Crne Gore su od početka pandemije dokazale da su joj građani i njihovo zdravlje na prvom mjestu“ istakao je ambasador Liu Đin. 
 
Sagovornici su izrazili nadu da će dvije prijateljske države i čitav svijet uskoro pronaći održivi odgovor i spriječiti dalje širenje virusa i tako obezbjediti uslove da se puna pažnja posveti ekonomskom oporavku, razvoju i zajedničkim projektima. 
 
KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE