U bolnicama 161 pacijent, u KCCG još 28 kovid kreveta

U Crnoj Gori hospitalizovan je 161 pacijent zaražen korona virusom, od toga 28 njih je u KCCG, kazao direktor KCCG dr Jevto Eraković. On je naveo i da su kapaciteti KCCG prošireni za 28 kovid kreveta.

“U protekla 24 sata smo imali dva pacijenta koji su preminuli. Jedan je 1951. godište i pacijentkinja 1970 godište, što pokazuje koliko je teška klinička slika koju ovaj virus može da pokaže”, kazao je Eraković.

Eraković je naveo i da su kapaciteti u KCCG prošireni.

"Imajući u vidu ove podatke proširili smo u KCCG naše kapacitete za kovid pozitivne pacijente tako da raspolažemo sa još 28 kovid kreveta. Želim da pohvalim sve zaposlene koji rade u KCCG vrijedno svoj posao i ni jednog dana se ne dovodi u pitanje njihova požrtvovanost", kazao je Eraković.

Navodi da je liječenje u Kliničkom centu u skladu sa svim evropskim protokolima.

“U Crnoj Gori se sa ovakvim načinom rada i ovom metodologijom se sigurno najpoštenije radi”, kazao je Eraković i dodao da su sve informacije tačne i precizne.

“Ne vjerujem da bilo ko u regionu ima takve podatke i mislim da to moramo da cijenimo”, poručio je direktor KCCG.

On navodi i da su mjere NKT-a blagovremene.

“Ne interesuje nas nikakav politički teren isključivo nas interesuje zdravlje građana”, poručio je Eraković.

“Još jednom pozivam građane da budemo jedinstveni u odbrani zdravlja, a da druge motive i teme ostavimo za neku drugu priču”, poručio je Eraković.

Begić: ŽPCG da poveća broj vozova

Komentarišući gužve u vozovima tokom vikenda dr Senad Begić je kazao da su maske u javnom saobraćaju obavezne.

“Apelujem na ŽPCG da u narednom periodu poveća broj vagona ili linija kako bi se pokušalo i na taj način smanjiti broj osoba koje koriste vozove”, poručio je Begić.

Jedna osoba, pozitiva na kovid, preminula kod kuće

Na pitanje novinara, da li je bilo slučajeva smrti kod pacijenata koji su se liječili kući, Begić je kazao da je jedna osoba, zaražena koronom, preminula van bolnice.

“Jedan slučaj evidentiran u subotu, radi se pacijentkinji 1930. godište, za koju je nakon smrti utvrđeno da je bila kovid pozitivna, ali podaci ukazuju da je smrt bila nagla i iznenadna. To je ono sa čime sada raspolažemo”, naveo je Begić.

Dodaje i da će takvih slučajeva biti još. Naveo je i još jedan nesvakidašnji slučaj.

“Pacijent koji je preminuo zbog višestruke povrede unutrašnjih i spoljašnjih organa tokom obrade u KCCG je dokazano da je bio kovid pozitivan, međutim zbog smrti, koja je nastala kao posljedica spoljašnje sile takva smrt se neće voditi kao povezana sa koronom”, kazao je Begić.

Poštujte mjere, u protivnom imaćemo Bergamo!

Begić je kazao i da ne misli da situacija izmiče kontroli. Pozvao je građane da budu odgovorni i da se sami izoluju, aku su bili u kontaktu sa zaraženi.

“Nije nužno da neko ima rješenje Zdravstveno sanitarne inspekcije da bi ostao kući”, kazao je Begić i dodao da je za to potrebna društvena odgovornost.

"Nema potrebe čekati rješenje zdravstveno-sanitarne inspekcije. Ako dobijete poziv od epidemiloga i ako ste identfikovani kao kontakt, vaša je obaveza da ostanete u kući i obavijestite porodicu, prijatelje i poslodavca", rekao je Begić.

Kazao je i da mnoge države Zapadne Evrope imaju mnogo bolje rezulat sa sličnim mjerama, kakave ima Crna Gora.

“Poštujući distancu, noseći masku, i vodeći računa o higijeni rezultat može da se postigne, ali taj rezultat može da se postigne samo ako se svi pridržavamo toga”, poručio je Begić.

Naveo je i da moramo razviti životni stav da svako od nas može biti inficiran i predstavljati opasnost za okolinu.

“Neispuštajući to iz glave mislim da možemo ići dalje i da možemo nečemu da se nadamo. U protivnom imaćemo Bergamo, a mislim da to niko ne žali”, naveo je Begić. 

Izvor: RTCG