U CG hospitalizovano 188 pacijenata

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković saopštio je da se u bolnicama širom Crne Gore nalazi 188 pacijenata. Istakao je da očekuje tendenciju pada hospitalizovanih u Crnoj Gori, pa vjeruje da neće biti prinuđeni da iskoriste sve kapacitete. 

"U barskoj bolnici hospitalizovana su 33 pacijenta, od toga troje djece, u Beranama 65 pacijenata od čega je šest sa težom kliničkom slikom," naveo je on 

"U Kliničkom 25, devet pacijenata je na Internoj klinici, pet je na intezivnoj," naveo je Eraković.

"Nema velikog pritiska na zdravstveni sistem. Očekujem da nastupi pad hospitalizovanih pacijenata. Imamo dovoljno zaštitne opreme", kazao je Eraković.

Od danas svi pacijenti sa malignitetima ulaze u program rada Kliničkog centra pa očekujem da za sedam do deset dana normalizujemo i taj segment našeg rada, istakao je Eraković.

"Očekujem dalju saradnju i kooperativnost građana, čini mi se da imamo pozitivne trendove u ponašanju naših građana. To nam sigurno govori da ćemo na taj način doći do povoljnije situacije," naveo je on.

On vjeruje da će Crna Gora brzo doći u situaciju da statistički podaci budu mnogo bolji.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša istakao je da je činjenica da u nekim opštinama na sjeveru dolazi do promjene i usporavanja epidemije. 

"Situacija je takva da moramo voditi računa i o ekonomiji, i samo u krajnjim slučajevima ako ne bude poštovanja mjera pribjegavati zatvaranjima," naveo je Mugoša.

Produžili smo dva sata rad kafića i učinilo nam se da je bolje tako i da kontrole budu jače, istakao je on.

"Crnogorci dosta vremena provode u ugostiteljskim objektima, ali je tu mjeru pratilo i nešto novo. Osnovan je štab, koji treba da pojača inspekcijske kontrole. I da mi sami u skladu s mjerama možemo da se ponašamo i da ih poštujemo," istakao je Mugoša. 

Insistiramo da svi budu odgovorni u lancu, od pojedinca do institucija, istakao je Mugoša.

"Samo odgovoran odnos prema mjerama mogu učiniti da spriječimo širenje infekcije", istakao je.

Eraković je istakao da je KCCG odlično organizovao svoj rad.

"Budući da ima dosta i zaposlenih uspjeli smo da organizujemo rad. Velikim zalaganjem i odricanjima zaposlenih organizovali smo rad bez mogućnosti pauza, bez bilo kakvih kontakata. Organizovali smo se i zahvaljujući tome što zaposleni poštuju naredbe i mjere," naveo je on.

 

 

Izvor:RTCG