Skratićemo period samoizolacije

Načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica saopštila je da pacijenti pozitivni na koronavirus često ukazuju na mali broj kontakata, pa tako ne prijavljuju ni članove porodice kao svoje kontakte.

Ona je apelovala na građane da budu savjesni i odgovorni. Medenica je saopštila da nove informacije i preporuke ukazuju na to da bi trebalo smanjiti period samoizolacije.

“Svako od nas može biti pozivian na koronu i kontakt pozitivne osobe. Naša odgovornost je da kažemo ko su nam kontakti. Molim za odgovornost sve građane i da prijave sve sa kojima su bili u dodir”, poručila je ona.

Istakla je da samoizolacijom građani mogu kontrolisati epidemijsko javljanje.

"Nailazimo na poteškoće u epidemiološkom istraživanju jer pozitivni ponekad ne prijave ni članove porodice za kontakte. Posljednjih dana smo imali prijavu iz kovid ambulanti koji imaju simptome i kažu da su bili u kontaktu sa osobu koja je pozitivna", rekla je Medenica.

Medenica je saopštila da nove informacije i preporuke ukazuju na to da bi trebalo smanjiti period samoizolacije.

''Tako da ćemo mi pripremiti novi protokol u skladu sa novim smjernicama kojim ćemo odrediti tačno vrijeme samoizolacije i za inficirane i za kontakte'', saopštila je Medenica.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević kazao je da se u crnogorskim bolnicama nalazi 191 pacijent.

''Od tih 191, 25 ih je u težem zdravstvenom stanju od čega devet na nekom obliku mehaničke potpore disanja, dva su na respiratoru a ostali su na neinvazivnoj ventilaciji i oni su životno ugroženi. Imamo procenat hospitalizacije oko 9,5%'', kazao je on i dodao da to govori u prilog podatku da imamo blažu kliničku sliku u ovom tlalasu.

''Ali nam to ne daje za pravo da se opustimo, a posebno ne da ne prijavljujemo kontakte'', kazao je on.

Odgovarajući na pitanje kako su u matru izbori u Tivtu odgođeni, a da sada nema govora o odgađanju izbora, Medenica je saopštila:

"Moraćemo sve naše aktivnosti da vezujemo za obolijevanje od bilo kojih bolesti, da se naučimo da živimo s virusom. I u drugim su državama održavali izbori, uz poštovanje mjera," istakla je Medenica.

Doktor Nemanja Radojević je saopštio da je u martu virus bio potpuna nepoznanica.

"Danas imamo manju stopu hospitalizacije, poznatiji nam je virus koliko toliko," rekao je on.

Medenica je saopštila da za sada drže stvari pod kontrolom.

"Broj oboljelih u odnosu na broj testiranih je počeo značajno da opada i to je dobro," rekao je Radojević.

 Epidemiološka situacija zavisiće od nas i od mjera koje se butu preduzimale.

"Mislim da se danas više obraća pažnja na sve preporuke koje smo dali, i mislim da sve to daje rezultate," kazala je ona.

 

Izvor: rtcg

Foto: prcentar.me