Trend umirivanja epidemiološke situacije u CG

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović saopštio je da Crna Gora prethodnih dana bilježi trend stabilizovanja ili umirivanja epidemiološke situacije.

"Neka izrazita tendencija opadanja ne bih se usudio da kažem, ali neki trend stabilizovanja ili umirivanja aktivnosti, čini se da postoji u posljednjih sedam do osam dana, iako je to i dalje visok nivo obolijevanja za našu populaciju", rekao je Joksimović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Ohrabrujući su i podaci za proteklu nedjelju, jer u pet od sedam dana bilo je manje od 70 oboljelih po danu.

"Što je bilo dosta ohrabrujuće, u odnosu na onu nedjelju prije kad smo svaki dan imali preko 90 oboljelih", rekao je Joksimović.

Čini se da ćemo i narednu zimu, a možda čak i do sljedećeg proljeća bitku voditi bez vakcine... Dobro je, kaže, da nemamo porast broja novooboljelih iz dana u dan:

"To je pozitivan pokazatelj, inače je najbitniji pokazatelj taj broj novoinficiranih po danu".

On je rekao da se u posljednjih dvije nedjelje na rezultate testiranja ne čeka duže od dva do tri dana, što je prihvatljiv vremenski interval. Govoreći o vakcini protiv Kovida 19, Joksimović je rekao da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 139 vakcina u fazi predkliničkog istraživanja, a da je 26 ušlo u fazu kliničkog ispitivanja.

"Posebno je ohrabrujuće da pet vakcina ulazi u treću fazu kliničkih ispitivanja. Treća faza ipak nije tako kratak period, i u redovnoj proceduri može proći između nekoliko mjeseci do nekoliko godina", istakao je Joksimović.

Izvor:RTCG