"Ako se poštuju mjere, nema problema"

U Crnoj Gori trenutno je hospitalizovano 160 Kovid pacijenata, od kojih je 19 životno ugroženo. Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore kazao je da je šest pacijenata na nekom od oblika mehaničke ventilacije, od čega troje na respiratoru u KCCG.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 464 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 69 novopozitivnih slučajeva infekcije. Od posljednjeg presjeka Institutu je prijavljena smrt Kovid pacijenata iz Bara, 1951. godište, koji je liječen u OB Bar. Prijavljen je oporavak 118 pacijenta.

U Crnoj Gori je 69 zdravstvenih radnika pozitivno testirano na virus korona.

"Klinička slika pacijenata na kliničkom liječenju je nepredvidiva. U obavezi smo i dalje poštovati sve preporuke Instituta za javno zdravlje", poručio je Radojević.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, rekao da će epidemija početi polako da se smiruje.

"Danima se dešava da je 15 odsto testiranih pozitivno. Od našeg ponašanja zavisi kako će se situacija odvijati, ponovio je Mugoša na konferenciji.

Slučaj Marković Perić

Radojević se na konferenciji osvrnuo na porodični slučaj doktorke Svetlane Marković Perić, supruge prve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori.

Istakao je da njena ispovijest medijima sadrži brojne nepotpune i neistinite podatke.

"Ovdje sam ispred svih naših kolega koji su učestvovali u liječenju da upotpunim priču. Nakon što je bolestan čovjek došao iz Srbije, ona je svoga supruga odlučila da liječi u kućnim uslovima. Kada se njegovo stanje pogoršalo on je odmah primljen u KCCG gdje je poslije nekoliko sati umro. Razlog je zakašnjeli prijem. Ostaje nepoznanica da li bi situacija bila drugačija da je pacijent na vrijeme hospitalizovan", rekao je Radojević.

On je dodao da nijedan doktor nikada nije objavio niti ime, niti bilo koji lični podatak oboljele.

Epidemija i otvaranje granica

Mugoša je, na pitanje o otvaranju granica, ponovio da su na početku epidemije u Crnoj Gori morali da primjenjuju najrigoroznije mjere.

"Ipak, nismo očekivali da će nam se javiti stotinu "požara" u par dana. Tako je došlo do razvoja lokalne transmisije koju je teško zaustaviti. Neki naši građani nijesu poštovali mjere, zloupotrijebili su prelazak granica sa ličnim kartama, i vratili se bez prijavljivanja da su bili u zemljama sa velikim zarištima", naveo je, između ostalog, Mugoša.

Istakao je da su svi kapaciteti Instituta stavljeni u svrhu sprečavanja širenja epidemije.

"Moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom, on će biti stalno prisutan. Mi plaćamo ceh zato što drugi oko nas nijesu uradili ono što smo mi uradili u prvom krugu", dodao je Mugoša.

Rekao je i da razmatraju otvaranje granica za cijeli region.

"Nikog ne bih izdvajao, Zapadni Balkan posmatram kao jedno žarište, to je lako prelivanje iz jedna u drugu zemlju, vidjećemo kako ćemo to riješiti."

Nagalsio je da je turizam jedan od izazova za Crnu Goru.

Izbori i virus

Kada govorimo o izborima, govorimo o kontrolisanom ambijentu, gdje je tačno propisano šta ko treba da radi, pojasnio je Mugoša.

"Ako se poštuju mjere, nema nikakvih problema. Problem čine nekontrolisani događaji. A mi smatramo da održavanje izbora, ako se poštuju propisi, neće ugroziti nikoga više nego odlazak u prodavnicu", kazao je Mugoša.

Dodao je da Institut samo daje preporuke, a da su drugi odlučivali o tome ko će glasti.

I Mugoša i Radojević su poručili da su neopredive kategorije svadbe i izbora.

 

Izvor: RTCG